Kepentingan Alat Pemadam Api (APA) di dalam kenderaan.

Di Malaysia, setiap kenderaan tidak di wajibkan mempunyai alat pemadam api di dalam kenderaan mereka. Namun, sering kali terjadi kebakaran kereta yang boleh di sebabkan oleh pelbagai punca yang tidak pernah terlintas di dalam fikiran pengguna di jalan raya. Oleh itu, sejauh manakah kepentingan penggunaan alat pemadam Api (APA) di dalam kenderaan anda?

1) Mengelakkan letupan kereta

Kebakaran kereta dapat merebak dengan cepat, sampai ke tempat yang menyimpan wayar petrol dan elektrik dengan cepat. Sekiranya api sampai ke tempat yang menyimpan sejumlah besar petrol, ada kemungkinan besar ini akan menyebabkan letupan, kerana petrol sangat mudah terbakar.


2) Membantu orang lain di jalan raya

Kemungkinan anda menghadapi orang lain dengan kebakaran kereta lebih tinggi daripada anda sendiri yang mengalami kebakaran. Oleh kerana bukan merupakan syarat undang-undang di Malaysia untuk membawa alat pemadam api di dalam kereta anda, tidak semua orang akan memilikinya. Sekiranya anda melihat seseorang mengalami kebakaran di kenderaan mereka, anda akan dapat membantu mereka memadamkannya.


3) Mengatasi masalah kebakaran pada peringkat awal

Kebanyakan kebakaran kereta bermula kecil, dan secara amnya disebabkan oleh masalah elektrik atau mekanikal. Jika anda menarik lebih cepat dan menggunakan pemadam api anda dengan segera, anda boleh mengelakkan kemalangan yang lebih serius dan berpotensi membawa maut. Orang lain dalam kereta anda juga boleh menggunakan pemadam untuk meletakkan api kecil lebih cepat supaya anda tidak perlu menunggu untuk menarik lebih untuk menggunakannya.


Soalan lazim: Adakah alat pemadam api boleh di letakkan di dalam kereta?

Jawapan: Ya, kerana terdapat alat pemadam api yang sesuai dan terpilih iaitu yang boleh di letakkan di dalam kenderaan anda sebagai langkah keselamatan awal bagi mencegah kebakaran kecil berlaku.


#fire#firefighting#firesolution#fireuae#fireservice#firealarm#firedetection#firehose#fireextinguisher#firesystem#firesprinklers#firehydrant26 views0 comments

OUR MISSION

providing a quality, fast and flexible services to meet customers level of satiscaftion.

HEADQUARTERS

BRANCH

Negeri Sembilan

No 2, Bangunan Kedai

Taman Serting Jaya

72100 Bahau, Negeri Sembilan.

P +60 64541987

Selangor

Bandar Banting Baru,

Banting, Selangor.

P +60 146050098

Melaka

Taman Tasik Utama,

Ayer Keroh, Melaka.

P +60 132419000

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon

STAY CONNECTED

Johor

Horizon Hills,

Iskandar Puteri,Johor

P +60 72300045

E MAIL

SHORTCUTS