top of page

Top 5 Kebakaran Terbesar di Malaysia

Anda mungkin berfikir bahawa kebakaran tidak berlaku yang sering berlaku di Malaysia tetapi adakah anda tahu bahawa kebakaran tercetus setiap 24 minit di Malaysia? Malah, Malaysia kerugian RM5.2 Bilion setahun untuk memadam kebakaran, dan ini hanya kos hartanah, ini tidak termasuk kehilangan nyawa, produktiviti, dan kesulitan yang timbul. Hari ini, mari kita lihat semula 5 kebakaran terbesar (dan paling diingati) yang telah berlaku di Malaysia.

#1 Kebakaran Kompleks Beli-belah Campbell (1976)

Ia merupakan inferno menara Malaysia pertama yang berlaku pada 8 April 1976,

Bangunan 20 tingkat musnah sepenuhnya dalam kebakaran yang disebabkan oleh litar pintas elektrik dan menuntut nyawa seorang mangsa. Akibat kejadian itu, Persatuan Perlindungan Kebakaran Malaysia (MFPA) dibentuk pada tahun yang sama selepas kejadian berlaku. Selain itu, menekankan standard keselamatan kebakaran di bangunan tinggi di negara ini serta keupayaan memadam kebakaran yang terhad pada masa itu. Tambahan pula, Undang-undang akhirnya diluluskan untuk memastikan premis bertingkat tinggi mesti memenuhi piawaian tertentu keselamatan kebakaran, contohnya, pengeluaran sijil sebelum ia boleh dianggap sesuai untuk tujuan kediaman atau komersial.
#2 Taufiqiah Al-Khairiah Madrasa (1989)

Pada 22 September 1989, lilin yang dinyalakan api semata-mata yang jatuh di atas tilam dan meragut lapan blok asrama sekolah itu kira-kira pukul 2.30 pagi dan mengambil 27 nyawa. Ini bukan sahaja memberi kesedaran kepada sekolah tetapi juga memberi memori pahit untuk diingati sejak hari itu pihak sekolah telah memastikan wayar elektrik di bangunan mereka diperiksa secara teratur. Mereka juga mempunyai program tetap bersama Jabatan Bomba dan Penyelamat dan mempunyai skuad bomba dan penyelamat mereka sendiri. Malah "TIADA MEMASAK" telah dilaksanakan dan untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini semua suis diperiksa.
#3 17-19 Ogos lalu, Kebakaran di Pelabuhan Tanjung Langsat (2008)

Pada kira-kira pukul 6.45 petang, pada 17 Ogos 2008, kebakaran tercetus di sebuah tangki petrol 16,000 tan yang terletak di Pelabuhan Tanjung Langsat di Johor. Tangki ini dipajakkan kepada Trafigura Pte Ltd, sebuah syarikat Switzerland. Kebakaran itu menyebabkan inferno dengan asap hitam bi bilion yang kelihatan batu jauhnya. Pihak polis tidak dapat mengenal pasti punca kebakaran itu tetapi mengetepikan kemungkinan sabotaj." Inferno terlalu panas bahawa lelaki kita tidak boleh mendapatkan cukup dekat. Perkara juga bertambah baik sebaik sahaja kami mula mengepam air dari laut menggunakan aci hidro," katanya sambil menambah teknik banjir busana itu telah digunakan.

Pada hari berikutnya, api semakin teruk, merebak ke tangki bersebelahan. Pada kira-kira pukul 7.10 malam pada 18 Ogos 2008, tangki bersebelahan, yang mengandungi kira-kira 8,000 meter padu naphthalene keradangan, dinyalakan daripada terlalu panas. Kandungan enam tangki lain yang berdekatan, yang mengandungi naptha, petrol dan methyl tertiari butyl ether, telah dipindahkan untuk mengandungi api.

Pada 19 Ogos 2008, jabatan bomba menggunakan pam air bertekanan tinggi ("subs hidro") untuk menarik air dari laut untuk menyejukkan tangki. Kebakaran di tangki pertama, yang mengandungi petrol yang tidak dilepaskan, sedang dibendung dengan menggunakan teknik banjir buih. Api akhirnya diletakkan selepas 67 jam usaha memadam kebakaran. Tiada mangsa dan tiada kematian direkodkan. Pada kiraan terakhir, kerugian termasuk 17.8 juta liter petrol yang tidak dilembapkan dan 8 juta liter naphthalene.
#4 Bandar di Malaysia (2016)

Membakar bandar-bandar selimut jerebu. Kebakaran menjadi lebih teruk kerana kesan peristiwa El Niño 2014-16. Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata pembakaran terbuka oleh petani merupakan punca utama kebakaran dan jerebu. Kebakaran hutan itu telah menyebabkan penutupan 77 buah sekolah di Bahagian Pantai Barat berkuatkuasa kepada kesihatan dengan pertambahan penyakit berkaitan pernafasan. Anggota bomba dari Sabah memutuskan untuk menggunakan anggota bomba udara selain memadamkannya di kawasan menggunakan sumber air berhampiran. Kebakaran itu pulih sepenuhnya pada 3 April lalu dengan anggota bomba mengambil masa lapan hari untuk diletakkan, manakala jerebu hilang sepenuhnya pada 13 April lalu. Selepas kebakaran hutan, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Madius Tangau telah membentangkan penyelesaiannya mengenai isu-isu untuk mengelakkan ia berulang pada masa akan datang kerana "pencegahan jauh lebih baik daripada menyembuhkan".
#5 Darul Quran Ittifaqiyah Madrasah (2017)

KebakKebakaran berlaku sekitar jam 5:10 pagi pada 14 September 2017 di madrasah Darul Quran Ittifaqiyah di Kampung Datuk Keramat, Kuala Lumpur yang mengakibatkan 23 penduduk madrasah itu (terdiri daripada 21 pelajar dan dua guru) terbunuh akibat diejek antara pelajar Darul Quran Ittifaqiyah tahfiz dan sekumpulan remaja tempatan. Kebakaran itu bermula di tingkat dua dan atas bangunan madrasah, menghalang satu-satunya pintu masuk yang memerangkap penghuni daripada melarikan diri. Mereka yang terselamat berjaya melarikan diri dengan melompat terus ke tanah manakala yang lain melalui saluran paip air bangunan. Kebakaran itu akhirnya dibendung oleh jabatan bomba sekitar jam 6:40 pagi." Siasatan mendedahkan motif mereka adalah untuk membakar sekolah. Maksud asas mereka adalah untuk menyebabkan kesilapan oleh kebakaran tetapi mungkin kerana usia mereka, mereka tidak tahu bahawa tindakan mereka akan membawa kepada keputusan akhir," katanya sambil menambah terdapat kemungkinan suspek "tinggi" semasa kejadian itu.

kebakaran berlaku sekitar jam 5:10 pagi pada 14 September 2017 di madrasah Darul Quran Ittifaqiyah di Kampung Datuk Keramat, Kuala Lumpur yang mengakibatkan 23 penduduk madrasah itu (terdiri daripada 21 pelajar dan dua guru) terbunuh akibat diejek antara pelajar Darul Quran Ittifaqiyah tahfiz dan sekumpulan remaja tempatan. Kebakaran itu bermula di tingkat dua dan atas bangunan madrasah, menghalang satu-satunya pintu masuk yang memerangkap penghuni daripada melarikan diri. Mereka yang terselamat berjaya melarikan diri dengan melompat terus ke tanah manakala yang lain melalui saluran paip air bangunan. Kebakaran itu akhirnya dibendung oleh jabatan bomba sekitar jam 6:40 pagi." Siasatan mendedahkan motif mereka adalah untuk membakar sekolah. Maksud asas mereka adalah untuk menyebabkan kesilapan oleh kebakaran tetapi mungkin kerana usia mereka, mereka tidak tahu bahawa tindakan mereka akan membawa kepada keputusan akhir," katanya sambil menambah terdapat kemungkinan suspek "tinggi" semasa kejadian itu.


1,244 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page