top of page

TIPS PEMADAMAN API DI DAPUR


Rekod kebakaran mendapati hampir 6,000 premis musnah dijilat api pada setiap tahun. Menurut statistik Jabatan Bomba dan Penyelamat (FRD), antara 120 hingga 150 maut akibat kebakaran yang berlaku di rumah kerana tiada alat Pemadam Kebakaran Dapur.

Ini berlaku kerana kecuaian manusia itu sendiri, kebanyakan kita yang paling panik ketika menghadapi kebakaran di dapur kerana tidak tahu bagaimana memadamkan kebakaran dapur untuk cara menggunakan pemadam kebakaran dapur.

Selain itu banyak perkara yang boleh mencetuskan kebakaran sehingga menyebabkan api marak dengan begitu pantas.

Persoalannya, adakah anda tahu apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku kebakaran di dapur? Adakah anda perlu menggunakan pemadam api atau hubungi anggota bomba dengan serta-merta? Lihat tip berikut:

Kebakaran Disebabkan Minyak


Kebakaran yang disebabkan oleh minyak tidak boleh dikendalikan seperti mengendalikan api. Peraturan No. 1: Jangan tuangkan air pada api. Cara terbaik untuk mengatasinya ialah untuk mengurangkannya, jika boleh, dan biarkan ia terpadam sendiri.


Ikuti langkah-langkah di bawah:

  1. Setiap kali memasak, berikan sarung tangan untuk ketuhar, pemegang periuk (lampin), dan tudung yang sesuai dengan kuali supaya anda boleh menggunakannya dengan segera sekiranya berlaku kebakaran.

  2. Jika minyak di dalam kuali anda terkena api, segera gunakan sarung tangan ketuhar. Kemudian letakkan tudung pan yang sesuai untuk memadamkan api. Cuba luncurkan tudung terhadap arah sumber api sambil menurunkan tudung.

  3. Matikan dapur dan biarkan kuali di tempatnya semasa menyejukkannya. Jangan gerakkan kuali, jangan lepaskan atau letakkan di dalam sink. Dan jangan angkat tudung sehingga sejuk.

Kebakaran kerana Silinder Gas
Bagaimana memadamkan dapur terbakar yang disebabkan oleh silinder gas?

  1. Jangan panik sekiranya mendapati gas di dapur mempunyai kebocoran dan jangan berlari atau mengepam air jika ada kebakaran yang keluar dari hos yang bocor. Hanya tarik keluar pengawal yang melekat di tiub LPG maka api akan mati secara automatik.

  2. Untuk mengesan kebocoran gas sangat mudah, biasanya jika hos atau pengaturnya longgar maka ada bunyi atau bau dari gas. Sekiranya keadaan seperti itu, maka cabutkan plug pengawalselia terlebih dahulu dan semak semula kaedah pemasangan.

Gunakan Alat Pemadam Kebakaran Dapur


Setiap dapur mesti dilengkapi dengan alat Pemadam Kebakaran Dapur. Pilih yang berlabel selamat digunakan untuk semua jenis api, dan letakkan di tempat yang mudah diakses.

Jika kebakaran tercetus, anda tidak akan mempunyai masa untuk membaca arahan untuk menggunakannya. Dan inilah petua menggunakan pemadam api:

  1. Tarik pin keselamatan – alat ini tidak berfungsi jika anda tidak menariknya.

  2. Arahkan pemadam api kepada sumber api, bukan bahagian atasnya.

  3. Pegang pemegang, tekan ke bawah tuil, dan lepaskan apabila anda selesai menggunakannya.

  4. Sembur secara mendatar ke belakang dan sebagainya pada api sehinggalah keluar, ingatlah untuk menunjukkannya.

Jangan teragak-agak untuk menghubungi anggota bomba sekiranya berlaku kebakaran. Tetapi jika api masih kecil, cuba petua di atas untuk meletakkannya sementara menunggu bantuan datang.

Pastikan ahli keluarga segera keluar dari rumah, jika api semakin besar dan merebak, gunakan Pemadam Kebakaran Dapur.

Anda harus keluar juga. Ingat keutamaan keselamatan, lindungi diri anda dan ahli keluarga anda, serta segera meminta bantuan.

539 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page