top of page

Tips Keselamatan Semasa Kebakaran ElektrikApabila sistem penindasan kebakaran dan pemadam kebakaran bangunan anda sedang diperiksa, anda tidak boleh mengabaikan sistem elektrik. Setiap perniagaan bergantung kepada elektrik - sama ada hotel, kedai runcit, atau syarikat reka bentuk web. Itulah sebabnya penting untuk mengetahui bagaimana untuk memastikan semua pekerja dan pelawat anda selamat semasa api elektrik.


Potensi Punca

Semasa pemeriksaan keselamatan kebakaran seluruh bangunan anda, berjalan kaki dengan inspektor profesional. Ini mungkin wakil insurans anda atau juruelektrik tempatan anda. Pemeriksa ini adalah profesional yang terlatih yang boleh membantu mencari dan mendiagnosis masalah-masalah yang berpotensi, seperti bahaya kebakaran elektrik. Berikut adalah beberapa isu yang mungkin anda dapati semasa pemeriksaan ini:


Asap di kedai elektrik, suis lampu, dan soket;

  • Lampu yang sentiasa berkedip;

  • Fius dan pemutus yang sentiasa berhenti bekerja atau berlebihan;

  • Memakai kabel elektrik;

  • Dan cawangan yang rosak berhampiran kawasan yang cenderung mengandungi lebih banyak air, seperti dapur dan tandas.


Bersama inspektor, anda mungkin ingin menghubungi juruelektrik profesional untuk membantu anda mencari dan membetulkan apa-apa bahaya sebelum menimbulkan bahaya sebenar kepada sesiapa di dalam bangunan komersial anda.


Apa Yang Perlu Dilakukan

Jadi, apa yang perlu anda lakukan jika api elektrik bermula? Paling penting, jangan gunakan air untuk memadamkan api elektrik. Melakukannya boleh mendedahkan anda atau orang-orang di sekeliling anda untuk membahayakan lebih lanjut disebabkan oleh elektrik. Matikan aliran elektrik ke kawasan tempat kebakaran, dan ke seluruh bangunan, jika boleh.


Langkah seterusnya adalah menggunakan alat pemadam api yang dikelaskan untuk kebakaran kelas C, yang direka untuk memadamkan kebakaran elektrik. Ini termasuk pemadam kebakaran ABC Multi-Purpose, Pemadam Kebakaran Ejen Bersih, dan Pemadam Kebakaran Karbon Dioksida.,


Dalam sesetengah keadaan, kotak litar dan pemadam kebakaran mungkin tidak boleh diakses kerana kebakaran berlaku. Dalam keadaan ini, lebih baik memindahkan seluruh bangunan. Sebaik sahaja anda memastikan bahawa semua orang selamat di luar dan mengambil kira, hubungi pihak berkuasa. Biarkan anggota bomba yang bertindak balas untuk beberapa waktu untuk memeriksa bangunan dan memberi penjelasan terlebih dahulu sebelum masuk semula. Sekali selamat untuk kembali, maka anda boleh menghidupkan semula elektrik bangunan.502 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page