top of page

Tips Keselamatan Kebakaran KenderaanSetiap tahun, kebakaran kenderaan memusnahkan berbilion-bilion jumlah kenderaan industri dan komersil. Walaupun sesetengah pekerja tahu bagaimana untuk menangani keadaan ini, tetapi masih ramai juga yang tidak dilengkapi untuk menangani keadaan kecemasan ini. Kekurangan kesediaan ini boleh meninggalkan pekerja anda cedera atau lebih teruk. Jadi, bagaimana anda menjaga pekerja anda selamat semasa kebakaran kenderaan? Baca terus untuk mengetahui beberapa petua keselamatan dan beberapa keperluan kenderaan juga.


Tanda Peringatan Amaran Kenderaan

Perkara pertama semua pemandu anda perlu tahu sama ada tanda amaran bahaya. Kenderaan anda mungkin mula menunjukkan tanda-tanda sebelum api menyala. Jika mereka melihat apa-apa minyak atau bendalir di atas tanah atau masalah elektrik seperti pendawaian longgar atau sekering yang ditiup, adalah penting untuk menyelesaikan masalah ini dengan serta-merta. Pastikan penutup minyak anda sentiasa selamat dan tidak ada perubahan pesat dalam tahap bahan api atau cecair atau suhu enjin itu sendiri. Memiliki kenderaan anda sentiasa diperiksa dapat membantu melindungi pelaburan anda serta pekerja anda. Melatih pekerja anda untuk memeriksa kenderaan mereka sebelum masuk dan mengajar mereka apa yang mereka cari.


Utamakan keselamatan

Adalah penting bagi pekerja anda mengetahui bagaimana untuk mencegah kebakaran serta apa yang perlu dilakukan apabila kenderaan itu sebenarnya terbakar. Sekiranya kenderaan anda mula mengeluarkan asap, keluar dengan cepat di tempat yang selamat untuk berbuat demikian. Sebaik sahaja anda berhenti, matikan enjin dan dapatkan semua orang dari kenderaan. Menginap sekurang-kurangnya 100 kaki dari kenderaan yang terbakar dan juga dari lalu lintas. Panggil pihak berkuasa sebaik sahaja anda melihat api. Jangan kembali ke kenderaan untuk harta atau beban anda.


Peralatan Kecemasan

Setiap kenderaan anda harus mempunyai beberapa peralatan keselamatan kebakaran di atas kapal. Mereka semua harus mudah diakses oleh pemandu dan mana-mana penumpang di dalam kenderaan. Anda harus mempunyai alat pemadam kebakaran atau sistem penindasan, alat peringatan untuk kenderaan berhenti seperti suar jalan raya, bendera merah, atau penunjuk segitiga pinggir jalan kecemasan. Kepingan peralatan ini tidak ternilai dalam kecemasan. Pemadam api anda harus diisi dengan ejen pemadam yang tidak membekukan dan mematuhi peruntukan ketoksikan yang ditetapkan oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar. Ia harus ditandakan dengan jelas atau dilabel dengan arahan pengeluar.47 views0 comments

Recent Posts

See All

टिप्पणियां


bottom of page