top of page

Tips Keselamatan Kebakaran Di DapurPetua Keselamatan Kebakaran Gris

Kebakaran dapur berlaku kepada semua orang - malah tukang masak profesional. Perkara yang paling penting untuk dilakukan adalah bertindak dengan cepat. Terdapat beberapa perkara yang harus diingat apabila berurusan dengan api gris, dan mereka semua boleh dipelajari dalam masa kurang daripada lima minit yang diperlukan untuk membaca artikel ini. Melabur lima minit sekarang untuk mengetahui teknik yang betul untuk menguruskan kebakaran dapur


1. Apabila dalam Keraguan, Panggil Bantuan

Memanggil untuk anggota bomba sentiasa menjadi idea yang baik apabila ia datang kepada kebakaran gris, terutamanya jika anda tidak yakin anda boleh berurusan dengan mereka. Kebakaran minyak boleh meningkat dengan cepat, jadi panggil 911. Jangan menganggap ia hanya api kecil atau takut meminta bantuan kerana anda akan kelihatan bisu. Kebakaran serius dan berhadapan dengan kebakaran kecil dan besar adalah pekerjaan ahli bomba.


2. Matikan Pembakar

Kebakaran gris dipicu oleh, gris yang dipanaskan oleh sumber luaran. Jadi matikan pembakar anda atau oven anda dan keluarkan periuk panas atau kuali dari sumber haba jika boleh.


3. Gunakan Alat Pemadam Api (dengan teliti)

Semua pemilik rumah harus mempunyai dapur pemadam api kelas B dalam jangkauan mudah, idealnya antara dapur dan keluar terdekat anda. Pemadam Kelas B secara khusus dibuat untuk memadamkan kebakaran yang disebabkan oleh cecair mudah terbakar. Apabila menggunakan alat pemadam anda, jangan hanya menembaknya di api. Ini adalah sisa dan sememangnya boleh membuat api lebih buruk. Matlamat hos di dasar api.


4. Jangan gunakan air

Kami akan mengatakannya sekali lagi: Jangan Menggunakan Air. Ia mungkin akan menjadi naluri pertama kalian. Kita semua melihat air memadamkan api sebelum ini. Tetapi air TIDAK akan membantu dalam api gris dan akan sebenarnya, menjadikannya lebih buruk. Menuang air di kuali panas hanya akan menyebabkan air panas memancut di mana-mana, dan mungkin menetapkan perkara lain terbakar. Jangan gunakan air.


5. Jangan Membawa Pot Terbakar atau Pan Di Luar

Anda mungkin tergoda untuk mengeluarkan sumber api dan membawanya ke luar supaya dapur anda tidak akan terbakar, tetapi ini sangat tidak selamat. Dapur sering tahan api dengan jubin dan permukaan porselin. Juga, anda boleh menyakiti tangan dan lengan anda yang membawa periuk api atau kuali dan api boleh merebak ke pakaian anda. Walaupun anda membuatnya di luar, anda mungkin menyebarkan api ke rumput, pokok, dan benda-benda mudah terbakar yang lain.


6. Jangan Cuba Merosakkan Kebakaran

Anda tidak boleh menghalang kebakaran dengan apa-apa sahaja. Tali logam boleh membantu, tetapi jangan gunakan penutup kaca kerana mereka mungkin terlalu panas dan menghancurkan. Cuba gunakan selimut atau tuala basah. Juga, cuba gunakan garam atau baking soda untuk menghalang api gris.


652 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page