Search

Tips Elak Kebakaran Di Rumah : Cara Melindungi Rumah Dari Kebakaran


1) Mempelajari Tips Elak Kebakaran Di Rumah

Setiap orang harus mempelajari tips elak kebakaran di rumah. Bukan sekadar persediaan awal, ia juga membantu mengatasi rasa panik dan cemas andaikata kebakaran sebenar berlaku di rumah. Dalam masa sama, pemilik rumah turut perlu mengelakkan sebarang aktiviti yang boleh memberi risiko tercetusnya kebakaran.

2) Elakkan Penggunaan Soket Tambahan

Soket tambahan boleh menyebabkan punca kebakaran. Hal ini kerana soket tambahan tidak dapat menampung arus elektrik yang tinggi seterusnya soket tersebut akan cair dan akan mengakibatkan lintar pintas berlaku.


3) Gunakan Peralatan Elektrik yang Mempunyai Stiker Sirim

Peralatan elektrik dengan pelekat sirim telah disahkan di bawah Skim Pensijilan Produk Sirim dan semua peralatan elektrik yang mempunyai stiker tersebut dapat memberikan jaminan yang selamat kepada pengguna dan dapat melindungi rumah anda dari bahaya.


4) Pasang Alat Pengesan Asap bagi Melindungi Rumah

Banyak kematian dan kecederaan yang berlaku dari kes kabakaran kerana mereka tidak sedar api dan asap telah merebak.Langkah awal adalah sangat penting untuk mengelak dari api menjadi semakin marak.

Karbon monoksida yang merupakan gas yang dihasilkan dalam api akan membuatkan anda tidak sedar jika tidak ada amaran awal.

Oleh itu, alat pengesan asap adalah perkara yang paling berkesan dalam memberikan amaran awal serta dapat melindungi rumah anda dari kebakaran jika berlaku kebakaran terutama ketika orang sedang tidur


5) Menyediakan Alat Pemadam Api

Setiap rumah perlu mempunyai alat pemadam api sekurang kurangnya satu unit kerana alat pemadam api dapat mengelakkan api dari menjadi semakin marak dan alat pemadam api tersbut perlu diletakkan di tempat tertentu seperti ruang dapur dan juga bilik bagi.148 views

OUR MISSION

providing a quality, fast and flexible services to meet customers level of satiscaftion.

HEADQUARTERS

BRANCH

Negeri Sembilan

No 2, Bangunan Kedai

Taman Serting Jaya

72100 Bahau, Negeri Sembilan.

P +60 64541987

Melaka

Taman Tasik Utama,

Ayer Keroh, Melaka.

P +60 132419000

Selangor

Bandar Banting Baru,

Banting, Selangor.

P +60 146050098

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon

STAY CONNECTED

Johor

Horizon Hills,

Iskandar Puteri,Johor

P +60 72300045

E MAIL

SHORTCUTS