top of page

BILAKAH KEMUNCULAN ALAT PEMADAM API PERTAMA DI DUNIA?

Alat pemadam api di gunakan secara meluas di Malaysia mahu pun di seluruh dunia. Alat pemadam api merupakan satu alternatif bagi persediaan jika berlaku kebakaran. Namun, pernahkah anda terfikir bila kah kemunculan alat pemadam api pertama di dunia? Siapakah pengasasnya?


TAHUN 1723

Alat pemadam api pertama yang di cipta adalah sekitar pada tahun 1723 oleh Ambrose Godfrey di England. Ambrose Godfrey merupakan ahli kimia terkenal pada masa itu. Beliau telah mencipta tong cecair pemadam api yang terdiri daripada cask cecair yang mengandungi ruang pewter serbuk mesiu di mana berfungsi sistem sekering yang di nyalakan, mesiu di letupkan dan penyebaran larutan. Selepas versi alat pemadam api ini, terdapat pelbagai alatan pemadam api manual telah di cipta namun terdapat kemunculan baru versi moden telah di hasilkan.


TAHUN 1818

Namun pada tahun 1818, alat pemadam api pertama moden pertama di dunia telah di cipta oleh George William Mandby selepas 100 tahun kemudian. Alatan tersebut terdiri daripada daripada satu kapal tembaga 3 galon (13.6 liter) larutan abu mutiara (kalium karbonat) di bawah udara termampat.


TAHUN 1866

Pemadam asid soda pertama kali dipatenkan di Perancis oleh Francois Carlier. Ia bercampur dengan larutan air dan natrium bikarbonat dengan asid tartarik, menghasilkan gas CO2 propelan.


TAHUN 1881

Pemadam asid soda telah di hasilkan di Amerika Syarikat oleh Almon M. Granger. Pemadamnya menggunakan tindak balas antara penyelesaian natrium bikarbonat dan asid sulfurik untuk mengusir air bertekanan ke atas api.

Pada tahun yang sama, pemadam yang dikendalikan kartrij dicipta oleh Read & Campbell of England, yang menggunakan penyelesaian berasaskan air. Mereka kemudian mencipta model karbon tetrachloride yang dipanggil "Petrolex" yang dipasarkan ke arah penggunaan automotif.


TAHUN 1890

Pada tahun 1890, pelbagai lagi telah dibangunkan yang terdiri daripada "bom" botol kaca yang dipenuhi dengan cecair yang dimaksudkan untuk dilemparkan di pangkalan api. CTC (karbon tetrachloride) menguapkan dan memadamkan api oleh reaksi kimia. CTC sesuai untuk kebakaran cecair dan elektrik dan pemadam dipasang pada kenderaan bermotor untuk 60 tahun ke depan. Pemadam CTC telah dikeluarkan pada tahun 1950-An kerana ketoksikan kimia.


TAHUN 1904

Alat pemadam busa kimia dicipta oleh Aleksandr Loran di Rusia, berdasarkan penciptaan buihnya yang melawan api sebelumnya. Pada tahun 1911, mereka telah mematen pemadam api kecil yang menggunakan bahan kimia itu. Pada tahun 1912, Syarikat Pengilangan Pyrene dari Delaware memfailkan paten untuk menggunakan karbon tetraklorida (CTC) untuk memadamkan kebakaran. Cecair menguapkan dan memadamkan api dengan menghalang tindak balas rantaian kimia proses pembakaran (ia merupakan pengandaian awal abad ke-20 bahawa keupayaan menindas kebakaran karbon tetrachloride bergantung kepada penyingkiran oksigen).


TAHUN 1924

Pemadam karbon dioksida (CO2) telah dicipta (sekurang-kurangnya di Amerika Syarikat. Ia terdiri daripada silinder logam tinggi yang mengandungi 7.5 lbs CO2 dengan injap roda dan tembaga tenunan, selongsong kapas tertutup, dengan tanduk seperti corong komposit sebagai muncung. CO2 masih popular hari ini kerana ia merupakan agen bersih yang mesra ozon dan banyak digunakan dalam pengeluaran filem dan televisyen untuk memadamkan stuntmen terbakar.


TAHUN 1928

DuGas (kemudiannya dibeli oleh ANSUL) keluar dengan alat pemadam kimia kering yang dikendalikan oleh kartrij. Ia terdiri daripada silinder tembaga dengan kartrij CO2 dalaman. Operator menghidupkan injap roda di atas untuk menusuk kartrij dan memerah tuas pada injap pada hujung hos untuk mengeluarkan bahan kimia.


TAHUN 1940

Jerman mencipta chlorobromomethane cecair (CBM) untuk digunakan dalam pesawat. Ia lebih berkesan dan kurang toksik daripada karbon tetraklorida dan digunakan sehingga tahun 1969.


TAHUN 1950

Kimia kering ABC datang dari Eropah dengan Super-K dicipta pada awal 60-an dan Purple-K yang dibangunkan oleh Tentera Laut AS pada akhir 1960-an.


TAHUN 1970

Halon 1211 datang ke Amerika Syarikat dari Eropah, di mana ia telah digunakan sejak lewat 40-an atau awal 50-an. Halon 1301 telah dibangunkan oleh DuPont dan Tentera Amerika Syarikat pada tahun 1954. Kedua-dua 1211 dan 1301 bekerja dengan menghalang tindak balas rantai api dan, dalam hal Halon 1211, bahan api kelas A menyejukkan juga. Halon masih digunakan hari ini, tetapi tidak mendapat sokongan untuk banyak kegunaan, disebabkan kesan alam sekitarnya.

Sehingga hari ini, Mono Ammonium Phosphate adalah ejen terbaru yang digunakan dalam pemadam kebakaran mudah alih hari ini sebagai ejen utama.


399 views0 comments

Recent Posts

See All

Yorumlar


bottom of page