top of page

Perkara Penting Yang Anda Perlu Menggunakan PPE di Tempat Kerja

Updated: Apr 5, 2021


Peralatan perlindungan peribadi, atau PPE, melindungi penggunanya daripada sebarang kemudaratan fizikal atau bahaya yang mungkin dibentangkan oleh persekitaran tempat kerja.Ia adalah penting kerana ia wujud sebagai langkah pencegahan bagi industri yang diketahui lebih berbahaya, seperti pembuatan dan perlombongan. Adalah penting untuk mengetahui bahawa peralatan keselamatan yang disediakan di tempat kerja harus memenuhi Peraturan Peralatan Perlindungan Peribadi, dan bahawa ia adalah yang paling berkesan apabila ia memenuhi saiz yang betul, sesuai dan ketinggian penggunanya.


Berikut adalah 3 sebab mengapa ia adalah penting untuk menggunakan PPE di tempat kerja.


1) Mampu menjadi perlindungan diri bagi mengelakkan berlaku kecederaan diri sendiri.

Satu perkara yang anda perlu tahu bahawa peguam pampasan pekerja biasa berurusan adalah keputusan individu untuk tidak memakai PPE, tanpa mengira fakta bahawa mereka telah disediakan dengannya oleh majikan mereka. Ini sering menjadikan liabiliti untuk kecederaan tempat kerja atau kecederaan di lebih banyak kawasan . Ia berbeza dari kes yang lain-lain, tetapi dengan setia menggunakan semua PPE yang anda berikan pada pekerjaan adalah cara terbaik untuk memastikan bahawa sekiranya kecederaan secara langsung, majikan anda akan menyerap liabiliti penuh.Walaupun untuk pekerjaan yang "hanya mengambil masa beberapa minit", anda tidak boleh membenarkan pengecualian daripada memakai PPE.


Dijumpai sebahagiannya bertanggungjawab di mahkamah undang-undang untuk kecederaan tempat kerja anda sendiri atau kecederaan akibat kegagalan menggunakan PPE adalah senario terburuk. Sebagai pekerja, anda harus dididik sepenuhnya di mana peralatan diperlukan tugas mana, dan apa yang dimaksudkan untuk melindungi. Jika ini tidak berlaku, anda tidak perlu takut untuk menghubungi pengurus atau jabatan HR anda.


2) Keadaan jangka panjang mungkin disebabkan oleh kegagalan untuk melindungi diri anda.

Antara 70-80% dari diagnosis ini adalah dari pendedahan kepada serat asbes yang digunakan dalam pembinaan bahan di banyak industri yang berbeza. Peraturan keselamatan semasa menghendaki mereka yang bekerja dengan asbes memakai PPE tertentu, dan mandi dan ganti sebelum meninggalkan tempat kerja. Tetapi sebelum peraturan modern, tidak ada hubungan antara pendedahan asbes dan diagnosis kanser.


Oleh itu, banyak kes mesothelioma harian ini disebabkan pada suatu ketika sebelum kita mengetahui begitu banyak mengenai penyakit ini. Pekerja harus memanfaatkan pengetahuan perubatan mengenai faktor risiko yang kita ada sekarang, dan menggunakan PPE untuk menjaga kesihatan dan kesejahteraan mereka, baik untuk masa ini maupun di jalan raya.


3) Meningkatkan kualiti hari kerja anda.

Fikirkan PPE sebagai sistem sokongan untuk pekerjaan yang dikehendaki oleh pekerjaan anda. Mungkin lebih menuntut secara fizikal atau sedikit lebih berbahaya daripada pekerjaan antara anda, tetapi peralatannya disediakan untuk membuat anda merasa bahawa risiko fizikal adalah minimum.


Item PPE seperti tali pinggang berat memberikan kestabilan untuk tugas yang meminta anda melakukan angkat berat, dan ini mungkin perbezaan antara harus bekerja dengan otot yang tegang pada keesokan harinya atau tidak. Langkah-langkah harus diambil untuk mengelakkan kecederaan asas dan kecederaan yang, pada tahap paling sederhana, hanya merosakkan hari seseorang.


Semua pekerja harus merasa yakin untuk mempersoalkan keberkesanan PPE yang disediakan dan merasa terdidik mengenai standard yang perlu dipenuhi oleh peralatan. Organisasi seperti OSHA dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit berusaha untuk menyokong pekerja Amerika dan mengurangkan situasi berbahaya di tempat kerja.


3,765 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page