top of page

Perbezaan Antara Pencegahan Kebakaran (Fire Prevention) dan Perlindungan Kebakaran (Fire Protection)

Updated: Feb 13, 2019

Kebanyakan pemilik harta, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda boleh melindungi perniagaan anda dari kerosakan kebakaran. Walaupun tidak semua kebakaran boleh dicegah, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah dan melindungi perniagaan anda dari kebakaran. Tetapi apakah perbezaan antara pencegahan kebakaran dan perlindungan kebakaran? Mari lihat dua kaedah yang berbeza ini.


Apakah Pencegahan Kebakaran (Fire Prevention) ?

Pencegahan kebakaran adalah penting untuk perniagaan anda. Proses ini berlaku sebelum api menyala. Salah satu alat yang paling berkesan untuk pencegahan kebakaran adalah pemeriksaan. Pemeriksaan harta tetap boleh digunakan untuk mengenal pasti kawasan terdedah di dalam kemudahan anda, dan setelah dikenal pasti untuk membetulkannya. Kawasan-kawasan yang mudah terjejas ini boleh menjadi perkara seperti gerabak elektrik yang terlalu banyak, sistem yang tidak diselenggarakan dengan betul, dan bahan yang tidak disimpan dengan betul. Sekali masalah ini dikenalpasti, adalah penting untuk mengambil langkah-langkah untuk menghapuskan ancaman dan untuk memastikan ia tidak menjadi seperti itu lagi. Apabila menggunakan pemeriksaan tetap, anda boleh bekerja untuk mencegah kebakaran dalam perniagaan anda.


Apakah Perlindungan Kebakaran (Fire Protection) ?

Perlindungan kebakaran adalah kombinasi peralatan dan prosedur keselamatan kebakaran yang digunakan untuk mempertahankan harta benda anda dari kebakaran. Walaupun ia berbeza untuk setiap syarikat, terdapat beberapa elemen yang perlu ditemui di setiap kemudahan komersial. Perlindungan kebakaran sering termasuk peralatan seperti penggera kebakaran, pemadam, dan sistem pemercik. Bersama-sama sistem ini berfungsi untuk memastikan harta anda sentiasa dilindungi. Apabila digabungkan, sistem ini berfungsi untuk menyediakan ruang komersial anda dengan perlindungan kebakaran terakhir.342 views0 comments

Recent Posts

See All

تعليقات


bottom of page