top of page

Pengesan Asap Tanpa Wayar (Smoke Detector Wireless)


Pengesan asap adalah alat yang merasakan asap, biasanya sebagai penunjuk api. Peranti keselamatan komersial mengeluarkan isyarat kepada panel kawalan penggera kebakaran sebagai sebahagian daripada sistem penggera kebakaran, sementara pengesan asap rumah, yang juga dikenali sebagai penggera asap, secara amnya mengeluarkan penggera tempatan atau visual dari pengesan itu sendiri.





Pengesan asap ditempatkan dalam kandang plastik, biasanya berbentuk seperti cakera sekitar 150 milimeter (6 in) diameter dan 25 milimeter (1 in) tebal, tetapi bentuk dan saiz berbeza-beza. Asap boleh dikesan sama ada secara optik (fotoelektrik) atau melalui proses fizikal (pengionan); pengesan boleh menggunakan sama ada, atau kedua-duanya, kaedah. Penggera sensitif boleh digunakan untuk mengesan, dan dengan itu menghalang, merokok di kawasan di mana ia diharamkan. Pengesan asap di bangunan komersil, perindustrian, dan kediaman yang besar biasanya disokong oleh sistem penggera kebakaran pusat, yang dikuasai oleh kuasa bangunan dengan sandaran bateri. Pengesan asap domestik terdiri daripada unit berkuasa bateri individu, ke beberapa unit berkuasa utama yang berkaitan dengan bateri; dengan unit-unit yang saling berkaitan, jika mana-mana unit mengesan asap, semua mencetuskan walaupun kuasa isi rumah telah keluar.



Spesifikasi:

  • Kekuatan Lapangan RF yang Baik

Jarak antara pengesan dan penerima telah meningkat dengan ketara tanpa memerlukan pengulangan (repeater).


  • Algoritma Pelepasan

Pengiraan matematik dalam perisian pengesan yang meminimumkan gangguan penggera dengan melicinkan paku jangka pendek dari habuk dan asap.


  • Pemeriksaan Pintar

Isyarat dihantar ke panel kawalan apabila pengesan memerlukan pembersihan. Ini membolehkan panggilan perkhidmatan tetap dan bukan kecemasan untuk membersihkan pengesan sebelum masuk ke penggera.


  • Pampasan Drift

Hampir menghapuskan penggera gangguan dari habuk jangka panjang dengan secara automatik menyesuaikan kepekaan pengesan.


  • Penutup Pengesan Alih dan Bilik Atas

Juruteknik dapat dengan cepat membersihkan ruang pengesan dengan cepat tanpa membongkar kepala pengesan


  • Penyenaraian UL yang Diluluskan untuk Aplikasi Kediaman dan Komersil

Kedua-dua keperluan pemasangan perumahan dan komersil dipenuhi


  • Petunjuk Status LED Tambahan

Mengenal pasti antara keadaan penggera atau masalah adalah snap dengan petunjuk status LED hijau dan merah. LED hijau menandakan keadaan normal manakala LED merah menunjukkan keadaan yang tidak normal.


  • Pangkalan pemasangan yang mudah dipasang

Pangkalan pemasangan yang kukuh membolehkan pengesan lebih mudah dipasang pada permukaan yang tidak rata (iaitu stucco). Pangkalan pemasangan mempunyai pelabuhan pemasangan yang lebih besar, yang menampung penahan drywall untuk pemasangan permukaan mudah.





495 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page