top of page

Pengenalan Tentang " Fire Automatic Sprinkler System" yang Ramai Tidak Tahu.Apa itu "Fire Automatic Sprinkler" dan bagaimana ia berfungsi?

Sistem ini direka untuk mengandungi dan mengawal kebakaran membolehkan keluarga anda masa berharga diperlukan untuk melarikan diri dari bahaya dan mengurangkan jumlah kerosakan kepada barangan berharga anda dari haba dan asap.


Ia adalah rangkaian paip berisi air yang bermula di talian perkhidmatan air domestik anda dan berakhir dengan "Sprinkler Head" api ruang strategik yang terletak di seluruh rumah anda. "Sprinkler Head" adalah mentol frangible dipenuhi dengan cecair yang, apabila dipanaskan, berkembang menyebabkan mentol-mentol pecah dan sistem untuk melepaskan air. Air dari "Sprinkler Head" akan meliputi kawasan di mana api terletak dan akan diteruskan beroperasi sehingga jabatan bomba boleh memadamkan sepenuhnya api.


Adakah "Sprinkler Head" akan di aktifkan jika kebakaran berlaku di tempat kediaman saya?

Tidak, kepala perenjis dijarakkan pada jarak dari tempat perapian yang sepatutnya membenarkan haba dari api untuk menghilangkan seluruh bilik.


Jika "Sprinkler Head" diaktifkan, adakah semua "Sprinkler Head" di dalam rumah juga di aktifkan?

Tidak. Sistem "Sprinkler Head" direka untuk melepaskan air dari satu atau mungkin dua kepala perenjis yang terletak di kawasan terdekat kebakaran. Oleh kerana air dari"Sprinkler Head" pelepasan akan menyejukkan api seluruh rumah akan kekal pada suhu yang lebih rendah daripada apa yang diperlukan untuk mengaktifkan kepala perenjis tambahan.


Adakah pengubahsuaian rumah mempengaruhi sistem "Sprinkler Head"?

Bergantung kepada sejauh mana perubahan rumah anda, sistem "Sprinkler Head" anda mungkin perlu diselaraskan untuk memberikan perlindungan yang sewajarnya.Hubungi syarikat pemeriksa yang mengekalkan sistem pemeriksa anda. Jika anda tidak mempunyai kontraktor pemercik kebakaran, sila hubungi jabatan bangunan untuk senarai kontraktor berlesen.


Jika saya membakar sesuatu di atas dapur, adakah sistem "Sprinkler Head" di aktifkan?

Tidak, sistem perenjis tidak boleh diaktifkan. Sistem "Sprinkler Head" mengaktifkan berdasarkan jumlah haba yang dihasilkan oleh api, bukan jumlah asap. Apabila sistem dipasang, "Sprinkler Head" diletakkan pada jarak yang sesuai dari dapur untuk membolehkan haba dari memasak di atas dapur untuk menghilangkan di sepanjang siling.Walau bagaimanapun, jika makanan menangkap api, "Sprinkler Head" akan diaktifkan.


Apa yang perlu saya lakukan jika saya memecahkan "Sprinkler Head"?

Jika anda secara tidak sengaja memecahkan "Sprinkler Head", anda perlu melakukan dua perkara. Pertama, tutup air ke sistem "Sprinkler". Dalam kebanyakan kes, injap ditutup akan terletak di mana paip air domestik memasuki rumah anda. Kedua, hubungi kontraktor pemeriksa api yang boleh menggantikan k"Sprinkler Head" untuk anda.


#fire#firefighting#firesolution#fireuae#fireservice#firealarm#firedetection#firehose#fireextinguisher#firesystem#firesprinklers#firehydrant#fireawareness#fireextinguisherservice#pemadamapi#servispemadamapi#kebakaran#alatpenggerakebakaran#FireSystemAutomaticSprinkler

1,219 views0 comments

Recent Posts

See All

تعليقات


bottom of page