top of page

Pencegahan Kebakaran KeretaWalaupun kebakaran kereta tidak berlaku dengan kerap, semua orang harus bersedia untuk kemungkinan mereka akan menghadapi kecemasan yang mungkin mematikan.


Tanda-tanda Api

Kebakaran kebanyakannya disebabkan oleh sistem elektrik atau bahan api kenderaan. Untuk mengelakkan kebakaran berlaku di dalam kereta anda, anda harus mendapatkan sistem anda diperiksa pada setiap panggilan perkhidmatan. Pada masa antara lawatan dengan mekanik anda, perhatikan tanda-tanda amaran yang datang dari kenderaan anda:


  • Sekatan yang ditiup

  • Minyak sisa daripada perubahan minyak yang tertumpah di bawah tudung

  • Kebocoran cecair di bawah kereta

  • Pendawaian atau wayar yang longgar dengan logam terdedah

  • Bunyi keras datang dari sistem ekzos

  • Perubahan cepat dalam paras bahan api, paras minyak, atau suhu enjin

  • Cap topi dari pengisi minyak

  • Hos yang patah atau longgar


Apa nak buat

Walaupun pencegahan kebakaran kereta adalah penting, kadang-kadang kebakaran masih boleh berlaku. Dalam keadaan ini, mengetahui cara bertindak balas dapat mencegah kecederaan dan juga menyelamatkan nyawa. Seperti mana-mana peristiwa kebakaran, lakukan yang terbaik untuk tetap tenang dan bertindak dengan cepat.


Flames atau asap boleh berlaku di hampir mana-mana bahagian kereta semasa memandu. Mereka paling kerap berlaku dalam petak enjin, tetapi juga boleh berlaku di bawah kereta, berhampiran roda dan brek, di papan pemuka, atau di dalam kereta anda. Sebaik sahaja anda mengenali api atau asap, letakkan isyarat putaran anda dan bergerak ke tempat yang paling dekat dan selamat untuk dihentikan. Ini selalunya laluan pemecahan, tetapi juga boleh menjadi median. Seterusnya, letakkan kereta di taman dan matikan api. Keluar dari kereta dengan serta-merta, dan jika orang lain berada di dalam kereta, dapatkannya dengan selamat dan jangan biarkan mereka pulang untuk barangan peribadi. Pindah jauh dari kenderaan dan teruskan diri, kerana wasap boleh menjadi toksik. Panggil 911 dan isyarat lalu lintas yang akan datang jika boleh. Jangan cuba memadamkan kebakaran sendiri, kerana membuka hud atau pintu boleh mempercepatkan api.
140 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page