top of page

Pastikan Staf dan Premis Anda Selamat Dari Kebakaran
Salah satu risiko api berpotensi utama dalam persekitaran pejabat moden hari ini adalah peralatan elektrik dengan banyak stesen kerja yang mengandungi komputer, skrin dan teknologi serupa yang lain. Menggunakan cecair atau serbuk pada peralatan elektrik seperti komputer boleh merosakkannya. Walaupun kita cenderung menggunakan kertas kurang pada hari-hari ini, bahan ini bersama-sama dengan kayu dan tekstil lain juga perlu menjadi kebimbangan dari segi potensi penyebab kebakaran berasaskan pejabat.

Penilaian ini akan menentukan jenis dan bilangan pemadam kebakaran yang diperlukan.


Berapa Banyak Pemadam Api Diperlukan

Untuk pemahaman yang lebih baik mengenai jenis pemadam api yang mungkin diperlukan di pejabat dan berapa banyak yang anda perlukan, berikut adalah beberapa garis panduan asas.


Pemadam kebakaran untuk digunakan pada kebakaran Kelas A, pepejal yang mudah terbakar seperti kertas, kayu, tekstil, dinilai atas kebolehan mereka untuk memadamkan kebakaran ujian. Penilaian ujian dipaparkan pada label pemadam. Perlu ada sekurang-kurangnya dua pemadam setiap lantai dengan penarafan sekurang-kurangnya 26A kecuali bahagian atas lantai adalah sangat kecil.


Pemadam api Sesuai untuk Pejabat

  • Pemadam Kebakaran CO2 - Untuk kegunaan Risiko Elektrik

Dengan banyak persekitaran pejabat hari ini yang mengandungi komputer, pencetak, monitor dan lain-lain, adalah penting untuk mempunyai peralatan memadam kebakaran yang diperlukan. Alat pemadam api CO2 mempunyai keupayaan untuk memadamkan kebakaran dengan menggunakan peralatan elektrik dengan menghalang kebakaran oksigen. Dengan pemadam kebakaran CO2 yang bekerja pada prinsip kebakaran yang mencekik, bahaya yang sama boleh dikenakan kepada manusia jadi tidak wajar untuk menggunakan pemadam kebakaran CO2 di kawasan terkurung di mana aliran udara mungkin terhad.

  • Pemadam Kebakaran Buih - Untuk kegunaan Risiko Am

Perabot, tong kertas sampah, kabinet pemfailan dan banyak objek lain di ruang pejabat boleh menjadi bahan bakar berpotensi untuk kebakaran serta beberapa cecair yang mudah terbakar. Pemadam busa boleh meninggalkan sisa sehingga penggunaan pada perabot harus serendah mungkin dan sebanyak mungkin untuk memadamkan api.


Perkhidmatan Pemadam Kebakaran

Pemadam kebakaran perlu berfungsi dengan segera apabila diperlukan, jadi pentingnya mereka sentiasa diperiksa dan diservis. Ini adalah kapal bertekanan yang boleh pecah semasa berkarat atau rosak dan diketahui menyebabkan kecederaan serius dan juga kematian. Pembaharuan Kebakaran Peraturan (Perintah Keselamatan Kebakaran) 2005 menyatakan bahawa peralatan pemadam kebakaran "mesti tertakluk kepada sistem penyelenggaraan yang sesuai dan dikekalkan dalam keadaan yang cekap, dalam rangka kerja yang efisien dan dalam pembaikan yang baik."


23 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page