top of page

Mengurangkan risiko kecederaan untuk anak anda menggunakan "LIFE JACKET".

Updated: Apr 5, 2021


Bilakah anak anda mesti memakai jaket keselamatan?

Kanak-kanak dan remaja harus memakai jaket pelampung setiap kali mereka berada di atas kapal, rakit, tiub dalam atau berenang di perairan terbuka seperti tasik, sungai atau lautan. Kanak-kanak yang lahir hingga 5 tahun juga harus memakai jaket keselamatan semasa berada di dalam atau berhampiran air. Ini termasuk semasa mereka berada di pantai atau kolam. Kanak-kanak berumur antara 6 hingga 11 tahun juga harus memakai jaket keselamatan ketika berada di kolam dan tebing sungai. Banyak orang yang lemas tidak bermaksud basah, tetapi jatuh di dalam air. Memakai jaket keselamatan adalah cara mudah untuk tetap selamat ketika berada berhampiran air dan di dalam air.


Jika anak saya tahu berenang. Adakah jaket keselamatan masih diperlukan?

Ya, jika anak atau remaja anda berada di dalam kapal atau berenang di perairan terbuka yang berada di luar kawasan yang dilindungi nyawa, pakai jaket keselamatan. Jaket keselamatan merupakan lapisan perlindungan dan dapat membuat mereka lebih selamat ketika menunggu penyelamatan.


Kenapa?

Tidak seperti perairan kolam yang tenang, air terbuka boleh mendatangkan bahaya seperti suhu sejuk, arus, perubahan kedalaman yang cepat, rumpai dan rumput atau batu bergerigi. Sekiranya anda terjatuh dari kapal atau kapal karam, tidak ada masa untuk memakai jaket keselamatan. Mungkin tidak ada tempat untuk perenang yang sejuk, letih atau panik. Bahaya ini merupakan ancaman nyata kepada perenang terbaik. Bahkan perenang yang baik dapat diatasi dengan arus, air sejuk atau menjadi terlalu letih.


Adakah ibu bapa perlu memakai jaket keselamatan?

Ya, orang dewasa perlu bersedia menyelamatkan anak yang masuk ke dalam air. Setiap tahun, ibu bapa lemas berusaha menyelamatkan anak-anak mereka. Juga, orang dewasa adalah teladan terbaik untuk memakai jaket keselamatan. Kemungkinan besar anak anda akan memakainya jika anda memakainya.


221 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page