top of page

Mengetahui Perbezaan Jenis Pengesan Asap

Kita semua tahu betapa pentingnya pengesan asap, tetapi adakah anda tahu jenis pengesan anda? Terdapat dua jenis pengesan asap utama, dan mereka masing-masing mengesan asap dan api secara berbeza. Selain menguji pengesan asap anda dan menukar bateri beberapa kali dalam setahun, luangkan masa untuk belajar tentang pengesan asap.Pengesan Asap Ionisasi (Ionization Smoke Detector)


Pengesan asap pengionan menggunakan ion, atau zarah yang dikenakan elektrik, untuk membantu mengesan asap di udara. Jenis penggera ini umumnya lebih responsif kepada api yang menyala, menurut NFPA. Satu contoh api menyala akan termasuk kebakaran rumah yang bermula apabila lilin menyalakan tirai.

Pengesan Asap fotoelektrik (Photoelectric Smoke Detector)Jenis lain pengesan asap adalah pengesan fotoelektrik, yang sebenarnya menggunakan rasuk cahaya untuk mengesan asap. Walaupun pengesan pengionan lebih berkesan untuk kebakaran yang menyala, pengesan fotoelektrik adalah lebih baik untuk menyedarkan orang-orang sumber yang membara. Sebagai contoh, apabila rokok yang menyala jatuh ke dalam kusyen sofa, api yang membara itu dapat mengisi rumah dengan gas berbahaya sebelum api bermula. Walaupun pengesan pengionan tidak dapat memberi amaran kepada orang dalam masa, pengesan fotoelektrik akan mengesan asap.Jenis Pengesan Asap Yang Lebih Baik Untuk Rumah Anda?

Kedua-dua jenis pengesan asap dirancang untuk mengesan kebakaran rumah, tetapi seperti yang dinyatakan di atas, teknologi yang berbeza membenarkan setiap jenis menawarkan amaran awal, bergantung kepada asal api. Walau bagaimanapun, tidak ada cara untuk mengetahui jenis api yang mana anda perlukan perlindungan yang lebih besar. Atas sebab ini, NFPA mencadangkan agar pemilik rumah kekal selamat dengan mempunyai kedua-dua jenis pengesan asap di rumah.


Jika anda tidak mengetahui jenis pengesan asap yang ada di rumah anda, sekarang adalah masa untuk diperiksa. Anda boleh melakukannya dengan mengambil penggera asap dan melihat belakang untuk sama ada "Photoelectric" atau "Ionization," atau simbol dengan huruf "P" atau "I" di belakang. Sebaik sahaja anda mengetahui jenis yang anda miliki, beli jenis lain dan pasang satu di sebelah setiap unit. Sekiranya mungkin, satu lagi pilihan hebat adalah untuk menggantikan pengesan asap semasa anda dengan peranti dwi-sensor yang dinaikkan, yang menggabungkan kedua-dua pengionan dan teknologi fotoelektrik dalam satu unit.2,751 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page