top of page

Mengapa masih menunggu? Apabila ada alatan terbaik dengan harga yang MURAH.

Updated: Jan 10, 2019Dengan begitu banyak alat pemadam api menjadi pilihan, buatlah pilihan salah satu yang sesuai untuk rumah anda supaya ia boleh menjadi salah satu penyelamat. Setiap orang harus mempunyai sekurang-kurangnya satu alat pemadam api di rumah, tetapi sangat penting untuk memastikan yang anda mesti mempunyai jenis alat pemadam api yang betul.


Alat pemadam api ini dibahagikan kepada empat kategori, berdasarkan kepada jenis kebakaran. Setiap alat pemadam api juga mempunyai penarafan berangka yang berfungsi sebagai panduan. Berikut adalah panduan cepat untuk membantu memilih jenis-jenis alat-alat pemadam.


Kelas A Alat pemadam api ini adalah untuk bahan-bahan mudah terbakar biasa seperti kertas, kayu, kadbod, dan plastik. Jenis alat pemadam menunjukkan jumlah air yang terkandung dan jumlah kebakaran ia boleh dipadamkan.

Kelas B Kebakaran melibatkan cecair mudah terbakar seperti petrol, minyak tanah, gris dan minyak. Kelas C Kebakaran melibatkan peralatan elektrik, seperti peralatan, pendawaian, pemutus litar dan switch board. Jangan sekali-kali menggunakan air untuk memadamkan api kelas C. Ia berisiko tinggi untuk mendapat kejutan elektrik. Kelas D Alat pemadam api yang biasa ditemui dalam makmal kimia. Ia adalah untuk kebakaran yang melibatkan logam terbakar, seperti magnesium, titanium, kalium dan natrium.


Jenis kebiasaan yang anda perlu sediakan dirumah adalah jenis ABC. ABC sesuai untuk semua jenis kebakaran.

ABC Type Ini adalah alat pemadam kimia kering pelbagai guna. ABC jenis penuh dengan fosfat monoammonium, serbuk kuning yang meninggalkan sisa melekit yang boleh merosakkan peralatan elektrik seperti komputer. Alat pemadam kimia kering mempunyai kelebihan berbanding alat pemadam CO2 sejak mereka meninggalkan bahan tidak mudah terbakar kepada bahan yang dipadamkan, mengurangkan kemungkinan penyalaan semula.


Karbon Dioksida (CO2) Alat pemadam digunakan untuk kelas B dan kebakaran C. Alat pemadam api CO2 ini mengandungi karbon dioksida, gas tidak mudah terbakar dan bertekanan tinggi.  Ia tidak bagus pada kebakaran jenis kelas A kerana ia tidak mungkin dapat menggantikan oksigen yang mencukupi untuk memadamkan api, menyebabkan ia menyalakan semula api. Alat pemadam CO2 mempunyai kelebihan berbanding alat pemadam bahan kimia kering kerana ia tidak meninggalkan sisa-sisa berbahaya. Pilihan yang terbaik untuk kebakaran elektrik pada komputer atau perantielektronik.

.

.

Ia adalah penting untuk mengetahui apa jenis alat pemadam anda gunakan. Menggunakan jenis yang salah pemadam untuk jenis yang salah api boleh mengancam nyawa.30 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page