top of page

Memeriksa dan Menguji Pam Kebakaran

Pam kebakaran adalah elemen penting dalam mana-mana sistem perlindungan kebakaran. Mereka membekalkan sistem pemercik dengan jumlah tekanan air yang mencukupi untuk membantu menampung dan memadamkan sebarang kebakaran di bangunan anda. Walau bagaimanapun, mereka perlu diperiksa dan diuji dengan kerap seperti sistem perlindungan kebakaran yang lain. Berikut adalah melihat apa yang patut anda ketahui.


Setiap minggu

Sebelum mengatur apa-apa pemeriksaan atau ujian, anda perlu mengetahui sumber kuasa pam api anda. Diesel dan pam berkuasa elektrik mesti diperiksa setiap minggu oleh rakan perlindungan kebakaran anda. Pam dan bilik pam di mana pam disimpan mesti diperiksa dengan baik. Sekiranya pam kebakaran berjalan pada enjin diesel, maka enjin ini mesti diperiksa setiap minggu juga.


Keperluan

Semasa pemeriksaan, suhu bilik pam dinilai. Sekiranya terlalu sejuk, katakan di bawah 40 darjah Fahrenheit, maka pam mungkin bahaya pembekuan. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh terlalu panas di dalam bilik. Jika tidak ada pemanas enjin, suhu bilik hendaklah ditetapkan pada 70 darjah Fahrenheit. Ia mungkin perlu memasang pemanas air jaket enjin untuk memastikan suhu operasi yang betul.


Bagi sistem yang digerakkan oleh enjin mesin diesel, ujian tanpa aliran perlu dilakukan setiap minggu. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan hasil yang paling tepat, enjin perlu dijalankan pada kelajuan yang betul untuk sekurang-kurangnya setengah jam terlebih dahulu. Ini bermakna semua komponen sistem mempunyai masa untuk memanaskan badan.


Setiap tahun

Pada satu titik setiap tahun, pam api di bangunan anda mesti diperiksa untuk menilai prestasi keseluruhan mereka. Ini melibatkan ujian aliran, yang menentukan sejauh mana air mengalir melalui sistem pam. Prestasi pam itu kemudiannya dapat dikesan untuk melihat bagaimana ia berubah mengikut tahun demi tahun. Sistem pam api yang dipasang pada tahun 2009 mungkin berbeza daripada yang dipasang pada awal 2019. Pengukuran lain yang direkodkan semasa ujian prestasi tahunan termasuk tekanan sedutan, tekanan pelepasan, RPM, dan pembacaan volt dan amp.171 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page