top of page

Memahami LifeJackets: Peranti Keselamatan Peribadi Anda

Lifejackets adalah peranti pengapungan yang boleh dipakai untuk memastikan seseorang bertahan di dalam air. Ini adalah peralatan penting yang telah membantu menyelamatkan ribuan nyawa selama bertahun-tahun. Lifejacket biasanya diperbuat daripada poliester yang disumbat dengan kiub buih, dengan patch reflektif di bahagian depan dan belakang. Mereka berwarna oren berwarna terang atau berwarna kuning, supaya dapat dilihat dengan mudah dari jauh.


Bagaimanakah LifeJackets berfungsi?


Lifejackets bekerja dengan prinsip keapungan, iaitu jumlah air yang dipindahkan oleh objek adalah sama dengan beratnya. Ini menunjukkan bahawa apabila seseorang berada di dalam air, daya keapungan yang dibuat adalah sama dengan berat orang itu. Walau bagaimanapun, seekor lifejacket diperbuat daripada bentuk ringan yang beratnya kurang daripada ketumpatan berat badan purata manusia. Akibatnya, apabila seseorang memakai lifejacket, jumlah berat yang akan dipindahkan oleh air adalah kurang berbanding dengan berat orang sahaja, dan oleh itu orang terapung.


Adalah penting untuk memakai jaket yang sesuai dengan baik, melindungi orang dari kecederaan akibat kesan, dan memastikan keselamatan maksimum sehingga bantuan selanjutnya tiba, walaupun dalam keadaan laut yang kasar.
Jenis lifejackets.


Terdapat lima jenis utama Lifejacket yang dihasilkan oleh pengeluar Lifejacket di India. Ini termasuk:


Jenis 1: Jaket Kehidupan Air Terbuka:

Digunakan untuk melindungi pemakai dalam badan air terbuka, lifejets ini memberikan keselamatan di laut bergelora dan berguna dalam mengekalkan badan dalam kedudukan yang optimum untuk mengelakkan lemas. Ini memberikan keapungan minimum 10kg.f pada orang dewasa & 5.5kg.f pada kanak-kanak Pemakai. Ini adalah LifeJacket terbaik apabila kepala bertujuan untuk menyimpan di atas air yang kasar.


Jenis 2: Peranti Pengapungan Peribadi Air Inshore:

Ini digunakan terutamanya di kawasan inshore, di dalam badan air di mana operasi menyelamat yang pesat dapat dilaksanakan. Di kawasan yang lebih sejuk, mereka direka untuk melindungi pemakainya terhadap hipotermia. Ini memberikan keapungan minimum 7.5 kg.f pada pemakai dewasa.


Jenis 3: Vest Keapungan:

Lifejackets ini baik untuk perlindungan di dalam air pedalaman berhampiran pantai, di mana peluang menyelamat segera adalah baik. Ini selesa untuk dipakai dan memberikan keapungan minimum 7.5 kg.f pada pemakai dewasa.


Jenis 4: Peranti yang boleh dibuang:

Ini direka untuk dilemparkan ke mangsa yang melampau atau untuk menambah keapungan seseorang ke laut. Ia tidak boleh dipakai. Keapungan minimum ialah 8.5 kg F pada pemakai lifebuoy.


Jenis 5: Peranti Pengapungan Peribadi Pakar:

Pengilang Lifejacket di India Design Pakar Peranti Pengapungan Peribadi untuk sukan air yang melampau seperti berkayak, arung jeram di jeram, atau di atas kapal atau jet-ski, di mana terdapat risiko yang tinggi orang yang dilemparkan ke atas.


#Lifejacket#jacketkeselamatan#Personalcare#swimming##diving#travel#keselamatandiri


286 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page