top of page

Kesalahan Umum Yang Selalu Dilakukan Semasa Memadam Kebakaran
Walaupun pemadam api adalah alat yang sangat penting untuk melawan kebakaran, ia boleh menjadi sangat berbahaya apabila di tangan seseorang yang tidak tahu bagaimana menggunakannya dengan betul. Semua orang perlu tahu bagaimana menggunakan alat pemadam api dalam keadaan kecemasan, tetapi malangnya, tidak semua orang diajar asas-asas cara menggunakan peralatan keselamatan kebakaran. Baca tentang kesilapan yang paling biasa dilakukan orang dengan pemadam api dan pelajari amalan yang betul untuk disediakan untuk keadaan kecemasan.


Tidak MembacaArahan

Setiap orang harus membaca arahan pada pemadam kebakaran sebagai sebahagian daripada latihan keselamatan kebakaran, tetapi walaupun anda tidak pernah membacanya sebelum kebakaran bermula, luangkan masa untuk membaca arahan tentang cara menggunakan alat dengan cepat. Tidak membaca arahan boleh menyebabkan penyalahgunaan yang berbahaya, dan walaupun kebiasaan kecil tentang cara menggunakan alat ini dapat menyelamatkan anda dalam peristiwa kebakaran.


Bergegas Untuk Menghentikan Api

Sekiranya berlaku kebakaran, ramai orang tergesa-gesa untuk mendapatkan peralatan api tanpa henti untuk memikirkan keselamatan mereka sendiri. Kejadian api menyebabkan panik dan tekanan, tetapi penting untuk melakukan yang terbaik untuk tetap tenang dan berfikir tentang tindakan anda. Sekiranya kebakaran terlalu besar untuk dihentikan dengan pemadam api dan kemungkinan anda akan cedera dengan cuba melawannya, segera keluar bangunan itu dan panggil 911.


Berdiri Terlalu Dekat

Jarak antara api dan pemadam api sangat penting, tetapi banyak orang berdiri terlalu dekat dengan kebakaran apabila menggunakan peralatan tersebut. Semasa berdiri terlalu jauh tidak akan membantu memadamkan api, berdiri terlalu dekat adalah sangat berbahaya kerana anda meletakkan risiko anda terbakar. Juga, menggunakan alat pemadam api terlalu dekat dengan api sebenarnya boleh menyebarkan api ketika menembak agen bertekanan. FEMA (Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan) mengesyorkan berdiri sekitar 8 kaki dari kebakaran untuk memadamkannya dengan betul.


Meninggalkan Kebakaran Yang Baru Dipadamkan

Sebaik sahaja anda memadamkan api, perkara terakhir yang perlu anda lakukan adalah segera beralih dan meninggalkan bilik. Api boleh dengan mudah mula lagi dari percikan kecil, dan ia mungkin tidak dapat diselesaikan sepenuhnya apabila anda menganggapnya. Pantau kawasan tersebut dan cari bilik untuk tanda-tanda bahawa api tidak sepenuhnya memadamkan, kemudian meninggalkan kawasan tersebut apabila anda percaya ia selamat.


213 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page