top of page

Kepentingan Memasang Alat Pemadam ApiApabila kebakaran bermula, anda ingin memastikan anda bersedia untuk menanganinya. Dalam kes kebakaran yang menyebarkan cepat, anda perlu mempunyai pelan pemindahan dan bersedia untuk pergi jika anda terpaksa berpindah rumah atau tempat kerja anda. Sekiranya kebakaran lebih banyak terkandung, anda boleh mengelakkan banyak kerosakan jika anda mencuba dan memadamkan api secepat mungkin sebelum ia boleh menyebarkan dan membahayakan anda. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah dengan menggunakan pemadam api untuk menghapuskan kebakaran. Setiap rumah dan perniagaan harus mempunyai pemadam api yang berfungsi pada siap kerana ia adalah alat penting dalam perlindungan kebakaran. Ambil fakta-fakta ini mengenai pentingnya memasang pemadam kebakaran.


Alat Terbaik untuk Menghapuskan Kebakaran

Alat pemadam kebakaran adalah salah satu alat terbaik untuk digunakan dalam hal kebakaran. Sekiranya seseorang dilatih dengan betul tentang cara menggunakan pemadam api, maka mereka mungkin akan dapat memadamkan kebakaran sebelum ia dapat menyebar di tempat lain di dalam bangunan. Sebenarnya, dalam 80 peratus kes, pemadam api yang digunakan oleh orang yang terlatih dengan betul akan berjaya memadamkan kebakaran sebelum mereka berada di luar kawalan. Apabila menggunakan pemadam api adalah penting untuk mengingati teknik PASS.


P - tarik pin keluar dari pemadam untuk memecahkan meterai keselamatan.

A- Matikan pemadam api di dasar api.

S - Squeeze pemegang pemadam api.

S - Sapukan muncung pemadam kebakaran dari sisi ke tepi untuk menutup pangkalan api.Air Tidak Selalu Berfungsi

Kadang-kadang air tidak boleh memadamkan kebakaran. Walaupun air adalah kaedah tradisional untuk memadamkan kebakaran, terdapat beberapa jenis kebakaran yang tidak akan dipadamkan dengan air. Dan pada beberapa jenis api, air berbahaya. Sebagai contoh, salah satu kebakaran yang paling biasa yang anda lihat di dapur adalah api gris, di mana air tidak akan berkesan untuk memadamkan kebakaran. Inilah sebabnya mengapa begitu penting bagi jenis pemadam kebakaran yang betul untuk menjadi sebahagian daripada setiap dapur yang berupaya menangani kebakaran gris. Tidak selamat menggunakan air pada jenis kebakaran lain seperti kebakaran kimia dan kebakaran elektrik. Kebakaran ini memerlukan jenis pemadam khas seperti CO2 atau pemadam Ejen Bersih. Sentiasa mempunyai perlindungan kebakaran profesional menilai kawasan tersebut untuk mengenal pasti potensi bahaya dan pemadam kebakaran yang diperlukan.


1,669 views0 comments

Recent Posts

See All

Bình luận


bottom of page