top of page

Kepentingan Latihan Pemadam Kebakaran Untuk Pekerja Anda7-13 Oktober menandakan Minggu Pencegahan Kebakaran. Sekiranya anda belum meninjau latihan pemadam kebakaran untuk pekerja anda kebelakangan ini, sekarang adalah masa. Berikut adalah beberapa sebab mengapa penting bahawa pekerja anda tahu apa yang perlu dilakukan apabila mereka perlu menggunakan pemadam api.


Diperlukan oleh OSHA

Melatih pekerja anda dengan betul bagaimana menggunakan pemadam api digalakkan oleh Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSHA). Luangkan waktu semasa Minggu Pencegahan Kebakaran untuk melakukan apa yang perlu dilakukan. Pekerja boleh dilatih dan diperakui untuk mengendalikan pemadam kebakaran pada kebakaran yang lebih kecil. Latihan tidak perlu luas - ia boleh menjadi video pengajaran, beberapa perbincangan, atau dokumentasi membaca. Ia bergantung kepada bagaimana anda merancang pelan keselamatan kebakaran anda. Syarikat-syarikat perlindungan api sering menawarkan kelas latihan pemadam kebakaran yang mengajar pekerja anda mengenai pemadam kebakaran sambil memberi mereka pengalaman.


Memastikan Penggunaan yang Betul

Jika anda mempunyai pekerja yang secara khusus ditugaskan menggunakan pemadam kebakaran mengikut pelan keselamatan anda, maka mereka memerlukan latihan yang lebih menyeluruh yang meliputi latihan dengan alat pemadam api. Dalam keadaan kecemasan, latihan yang baik dapat mengatasi naluri untuk panik. Latihan pekerja anda untuk menggunakan alat pemadam api dengan betul memastikan mereka akan tahu apa yang perlu dilakukan apabila berhadapan dengan api. Mereka juga boleh menentukan pemadam api mana yang digunakan, bersama-sama dengan teknik-teknik untuk mengaktifkan pemadam api dan cara terbaik untuk mensasarkan kebakaran menggunakan kaedah PASS.


Mengelakkan Kecederaan

Kebakaran boleh menyebabkan kecederaan dan kematian kepada sesiapa di bangunan anda. Dengan memberikan latihan kepada mereka yang mereka perlukan, mereka tidak akan mencederakan diri ketika menggunakan pemadam kebakaran. Kadang-kadang, cara terbaik untuk mengelakkan kecederaan adalah melarikan diri dari kebakaran. Latihan yang betul juga akan mengajar pekerja anda untuk mengenali apabila keadaan menjadi terlalu berbahaya bagi mereka.


Mengelakkan Kerosakan

Latihan keselamatan adalah bahagian penting dalam menyediakan perniagaan anda dengan langkah perlindungan kebakaran yang diperlukan. Pemadam api juga boleh menghalang kerosakan pada aset dan premis anda. Menghentikan api sebelum ia boleh tumbuh dari kawalan adalah penting untuk mengelakkan kehilangan perniagaan anda akibat kerosakan kebakaran.3,540 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page