top of page

KEPENTINGAN KESELAMATAN KEBAKARAN DALAM PREMIS PERDAGANGANSekiranya anda bertanggungjawab terhadap sebarang jenis premis komersial, anda mungkin sudah tahu bahawa anda memerlukan tanda-tanda keselamatan. Tanda-tanda keluar kebakaran mungkin adalah yang kita paling biasa tetapi ada banyak jenis papan tanda keselamatan yang diperlukan seperti yang digariskan oleh Perintah Pembaharuan Peraturan (Keselamatan Kebakaran) 2005 dan Peraturan Keselamatan dan Kesihatan (Tanda dan Isyarat Keselamatan) 1996.


Papan tanda keselamatan kebakaran adalah penting untuk membantu orang melarikan diri dari kejadian kecemasan, dengan jaminan semula sepanjang laluan dengan tanda arah terus. Tanda-tanda ini amat penting untuk membimbing orang-orang yang tidak kenali dengan alam sekitar, walaupun sekiranya berlaku kecemasan, orang-orang yang biasanya biasa dengan alam sekitar mungkin menjadi bingung dan keliru. Ini sudah tentu termasuk perkhidmatan kecemasan yang mungkin perlu memasuki bangunan selepas anda telah dipindahkan.1. Kedudukan Pencirian Keselamatan Kebakaran

Papan tanda kebakaran harus menunjukkan lokasi keselamatan kebakaran dan peralatan pemadam kebakaran seperti titik panggilan penggera kebakaran dan alat pemadam kebakaran dan memberikan arahan yang jelas untuk keperluan mandatori seperti 'pintu api tetap tutup'.


Tanda-tanda keselamatan kebakaran anda harus dipasang secara profesional oleh orang yang kompeten yang faham dengan keperluan pengawal seliaan, dan dengan mengambil kira tata letak dan risiko yang berkaitan dengan premis tertentu.


Walaupun terdapat keperluan standard untuk beberapa papan tanda, papan tanda keluar adalah tapak khusus, kerana tidak ada dua susun atur yang sama. Penghuni bangunan harus dapat melihat tanda keluar kecemasan dari mana saja di dalam bangunan. Contoh bahan jualan, tidak boleh mengaburkan papan tanda keluar kecemasan.


Di sesetengah persekitaran, gantung atau lantai dipasang tanda mungkin diperlukan bersama-sama tanda-tanda dipasang dinding konvensional.


Apabila melihat pemasangan isyarat, cuba untuk membayangkan diri anda sebagai seseorang yang tidak dikenali di laman web ini. Memaparkan boleh menghalang pandangan keluar kecemasan, dan sementara kakitangan akan mengetahui di mana keluarnya terdekat, orang awam atau pelawat ke laman web anda tidak akan.


2. Jenis Logam Keselamatan

Papan tanda kebakaran dari pelekat pelekat sendiri kepada tanda-tanda tegar yang menunjukkan beberapa arahan yang berbeza. Ini boleh termasuk jenis pemadam di lokasi dan di mana mereka boleh digunakan untuk memadam api dan titik perhimpunan api.


Bangunan-bangunan yang boleh diakses oleh orang awam harus selalu mempunyai papan tanda keselamatan kebakaran (serta semua tanda-tanda lain). Pada nota akhir, sentiasa mengambil kira kesan panik, tiada siapa yang benar-benar tahu bagaimana mereka akan bertindak balas terhadap kebakaran atau kejadian lain sehingga ia berlaku, dan insiden semacam itu akan mengubah tingkah laku orang dengan serta-merta.


Papan tanda keselamatan kebakaran merupakan sebahagian daripada perlindungan kebakaran keseluruhan, dan penting untuk keselamatan anda, pekerja anda, organisasi anda dan pelanggannya.


1,116 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page