Search

Kenali jenis kebakaran dan cara mengatasinya

Berikut disenaraikan jenis kategori kebakaran dan cara mengatasinya menggunakan alat pemadam api.


Kategori @ Kelas kebakaran Kelas A – Kebakaran bahan pepejal atau organik, seperti kayu, plastik, kertas, tekstil, atau arang batu. Kelas B – Kebakaran cecair mudah terbakar, seperti petrol, cat, atau diesel. Kelas C – Kebakaran gas mudah terbakar, seperti propana, butana, atau metana. Kelas D – Kebakaran logam mudah terbakar, seperti magnesium, litium, natrium, kalium, titanium, atau aluminium. Kelas E – Kebakaran peralatan elektrik dan sumber elektrik (litar pintas). Kelas F / Kelas K – Kebakaran minyak masak, seperti minyak sayuran, minyak bunga matahari, minyak zaitun, minyak jagung, lemak, atau mentega.

Jenis alat pemadam api1. Air Ia merupakan model yang mengeluarkan air pada tekanan tinggi untuk memadamkan api. Air memberikan kesan penyejukan yang cepat pada permukaan bahan api, serta mampu menghalang api merebak dengan lebih pantas.

Warna: Merah dan mempunyai perkataan ‘water‘ berwarna putih.

Sesuai untuk: Kelas A.


2. Busa (buih) Alat pemadam api busa merupakan model yang berasaskan air tetapi hanya mengeluarkan buih dan menghasilkan wap air untuk menghalang api dari terus merebak.

Warna: Merah dan mempunyai perkataan ‘foam‘ di atasnya dengan segi empat berwarna krim di sekeliling teks.

Sesuai untuk: Kelas A dan B.

Apabila alat pemadam kebakaran jenis busa ini digunakan untuk kebakaran kelas A, kita hanya perlu tuju dan sembur sahaja pada objek yang terbakar. Bagaimanapun, jika digunakan untuk kebakaran kelas B, ia tidak boleh diguna langsung pada objek yang terbakar itu, malah ia akan mendorong api untuk lebih cepat merebak. Kaedah penggunaan yang terbaik ialah menyembur busa tersebut di sekitar kawasan kebakaran supaya api tidak merebak mengenai anda.

3. Serbuk Jenis pemadam api berserbuk ini tidak mampu untuk memadam kebakaran sepenuhnya. Malah ia akan meninggalkan kesan yang sukar untuk dibersihkan dan menyebabkan kerosakan pada perabot.

Warna: Merah dan mempunyai perkataan ‘powder‘ berwarna putih di dalam kotak yang berwarna biru.

Sesuai untuk: Kelas A, B, C dan E.

4. Karbon Dioksida (CO2) Alat pemadam kebakaran jenis CO2 bagus untuk memadam kebakaran tanpa meninggalkan apa-apa kesan, tidak seperti jenis alat pemadam yang lain. Tetapi api mungkin akan menyala semula jika sumber kebakaran tersebut tidak dihentikan.

Warna: Merah dan mempunyai perkataan ‘CO2’ berwarna putih dalam segi empat yang berwarna hitam. Ia juga mempunyai jenis hos berbeza dan tidak seperti alat pemadam api yang lain.

Sesuai untuk: Kelas B dan E.

Alat pemadam kebakaran jenis CO2 ini amat sesuai untuk pejabat atau bengkel di mana kebakaran yang berpunca oleh litar pintas mudah berlaku.

5. Bahan kimia basah Alat pemadam kebakaran jenis bahan kimia basah ini boleh digunakan untuk memadamkan api yang bersuhu tinggi. Ia mampu menyejukkan minyak yang terbakar itu dan menjadikannya seperti sabun atau gel untuk menghalang api dari menyala semula.

Warna: Merah dan memiliki perkataan ‘wet chemical‘ yang tertera di dalam kotak berwarna kuning.

Sesuai untuk: Kelas F.

Jenis pemadam kebakaran ‘wet chemical’ ini tidak sesuai untuk kebakaran kelas B.

9,319 views

OUR MISSION

providing a quality, fast and flexible services to meet customers level of satiscaftion.

HEADQUARTERS

BRANCH

Negeri Sembilan

No 2, Bangunan Kedai

Taman Serting Jaya

72100 Bahau, Negeri Sembilan.

P +60 64541987

Selangor

Bandar Banting Baru,

Banting, Selangor.

P +60 146050098

Melaka

Taman Tasik Utama,

Ayer Keroh, Melaka.

P +60 132419000

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon

STAY CONNECTED

Johor

Horizon Hills,

Iskandar Puteri,Johor

P +60 72300045

E MAIL

SHORTCUTS