top of page

Kebakaran Tempat Kerja: Tips Pencegahan


Salah satu senario terburuk yang boleh berlaku semasa hari kerja adalah kebakaran di tempat kerja. Walaupun sesetengah kebakaran di tempat kerja tidak dapat dielakkan dan di luar kawalan penghuni bangunan, sesetengah kebakaran dapat dicegah. Sebenarnya, banyak daripada dua ratus kebakaran tempat kerja yang berlaku setiap hari boleh dielakkan jika langkah berjaga-jaga yang betul diambil.
Berikut adalah beberapa petua mengenai pencegahan kebakaran tempat kerja:


  • Sebelum anda memasangkan apa saja perkakas atau peranti ke dalam outlet, periksa pendawaian. Wayar yang pecah, atau rosak boleh mencetuskan api elektrik jika digunakan.

  • Set zon merokok khusus di luar bangunan untuk pekerja yang merokok. Terdapat juga bekas sampah yang sesuai untuk pekerja membuang rokok mereka dengan betul. Merokok di dalam rumah atau membuang rokok secara tidak wajar boleh membawa kepada kebakaran tempat kerja.

  • Letakkan kawasan dapur di bangunan anda untuk ahli pasukan untuk menyediakan makanan. Plat panas dan pembakar yang digunakan di kawasan yang tidak dibenarkan adalah punca utama kebakaran tempat kerja.

  • Pengguna menggunakan wayar sambungan dengan sebaik-baik kemampuan anda. Sekiranya kord sambungan mesti digunakan, jangan biarkan kord tanpa wayar dan cabut plag selepas digunakan untuk mengelakkan kebakaran.

  • Menyediakan sebarang bahan mudah terbakar di kawasan yang selamat dan terjamin. Baca semua label amaran dan pastikan anda menyimpan bahan-bahan ini di kawasan yang bersih, rapi dan sejuk. Pastikan dengan jelas menandakan kawasan penyimpanan ini juga untuk memastikan kakitangan mengetahui kehadiran mereka.

  • Menghentikan muatan mana-mana cawangan kuasa atau jalur kuasa di pejabat. Cawangan-cawangan ini boleh menjadi pendek atau terlalu panas, yang boleh membawa kepada kebakaran tempat kerja.

  • Pastikan semua ahli kakitangan mengetahui prosedur keselamatan kebakaran dan bagaimana menangani situasi kebakaran yang berpotensi.


2,486 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page