top of page

KAWAN DAN LAWAN

Updated: Jan 10, 2019

Kecil Jadi Kawan, Besar Jadi Lawan.


Api yang kecil tidak mesti selalu menjadi kawan, sebaliknya api yang besar juga tidak selalu menjadi lawan bagi kita, semua bergantung bagaimana kita mengatur manfaatnya.


Jika terjadi kebakaran, kita hanya mempunyai waktu yang singkat untuk berfikir dan bertindak  menyelamatkan diri atau memadamkan api tersebut.


Tips ini sangat bermanfaat untuk menghadapi jika terjadi kebakaran yang sebenar.Berikut tips jika terjadi kebakaran pada rumah atau bangunan:

  1. Tenang  hadapi kebakaran tersebut.

  2. Jika kebakaran kecil dan masih boleh dikawal, segera padamkan dengan gunakan alat pemadam yang ada seperti APA (Alat Pemadam Api) atau dengan tuala basah.

  3. Jika kebakaran disebabkan oleh litar pintas, segera matikan suis utama di rumah atau bangunan tersebut.

  4. Tutup bahagian yang berlaku kebakaran itu agar tidak merebak ke ruang lain tetapi pintu hendaklah tidak dikunci, ini untuk memudahkan jika akan memadamkan kebakaran tersebut.

  5. Jika kebakaran itu besar, segera keluar rumah dan ajak semua keluarga meninggalkan rumah dengan segera.

  6. Berjalanlah dengan tenang, jangan lari, berikan perhatian penuh.

  7. Jika terdapat asap tebal dilaluan atau suatu ruangan, jangan sampai menghidu asap, lintasi dengan cara merangkak dan bernafas dengan mendekatkan muka ke arah lantai, selain itu gunakan kain basah sebagai penutup hidung, ini akan dapat membantu kita untuk bernafas.

  8. Jika anda melalui pintu yang tertutup, periksa dahulu suhu pada pintu dengan melekapkan belakang telapak tangan korang tue. Kemudian periksa tombol pintu tersebut. Jika panas, cari laluan lain.

  9. Setelah keluar rumah, call BOMBA 999 untuk tindakan selanjutnya.37 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page