top of page

Fakta Keselamatan Kebakaran Kolej Semua Pelajar Perlu TahuSangat penting untuk semua pelajar mengetahui tentang keselamatan kebakaran di kampus, terutama bagi mereka yang tinggal di asrama. Ia penting untuk memaklumkan dan memperkasakan pelajar dengan tips penjimatan hayat tentang bagaimana untuk mencegah kebakaran di ruang hidup mereka, dan apa yang harus dilakukan sekiranya kebakaran berlaku. Risiko kebakaran di asrama kolej sangat nyata dan boleh berlaku lebih kerap daripada yang anda fikirkan. September dan Oktober adalah bulan-bulan puncak untuk kebakaran di kawasan asrama, dan mereka lebih biasa pada waktu petang antara pukul 5 petang dan pukul 9 malam, dan pada hujung minggu.Pencegahan Kebakaran Dorm

Sekarang kita tahu statistik dan bagaimana keselamatan kebakaran yang serius harus diambil di kampus, mudah untuk melihat mengapa semua pelajar harus dimaklumkan dengan tips kebakaran dan pencegahan kebakaran.


  • Pengesan asap dan sistem pemercik yang betul berfungsi dengan baik di dalam bangunan asrama atau di luar kampus sebelum bergerak.

  • Jangan sekali-kali melumpuhkan penggera asap atau peralatan perlindungan kebakaran yang lain. Sekiranya penggera asap adalah disebabkan oleh bateri yang rendah, hubungi Penasihat Residen atau tuan tanah; tidak pernah meninggalkannya tanpa bateri untuk jangka masa yang panjang.

  • Periksa bilik anda dan kawasan umum untuk bahaya kebakaran. Selain itu, periksa pintu keluar dan tingkap dan pastikan mereka berfungsi dengan betul.

  • Ketahui bagaimana dengan betul memberitahu jabatan bomba dengan menggunakan sistem 911. Banyak kampus mempunyai keselamatan kampus dan nombor telefon polis mereka sendiri, pastikan untuk menyimpan nombor tersebut dalam telefon anda sekiranya berlaku kecemasan.

  • Ambil setiap penggera dengan serius, dan sentiasa berpartisipasi dalam latihan api dan mengamalkan laluan melarikan diri dan pelan pemindahan.

  • Ketahui peraturan keselamatan kebakaran asrama anda. Tidak boleh ada api terbuka di dalam bilik asrama, termasuk lilin dan merokok.

  • Sebagai statistik menunjukkan, memasak adalah punca utama kebakaran asrama. Belajar untuk menggunakan dan menyelenggara peralatan pemanas dan memasak dengan betul, dan jangan biarkan apa-apa memasak tanpa pengawasan. Kebakaran ketuhar gelombang mikro adalah perkara biasa di asrama kolej; pastikan anda membaca semua label sebelum meletakkan apa-apa dalam microwave.


499 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page