top of page

Bahaya Tempat Kerja: Memastikan Keselamatan Dapur PejabatDi samping keramaian dan kesibukan harian pejabat, keselamatan kebakaran dapur pejabat adalah kebimbangan sekunder. Walau bagaimanapun, Badan Perlindungan Kebakaran Kebangsaan (NFPA) melaporkan bahawa lebih dari seperlima kebakaran pejabat bermula di dapur atau kawasan memasak. Dua puluh sembilan peratus dimulakan dengan peralatan memasak, punca utama kebakaran di pejabat. Walaupun kebakaran ini mula kecil, ia menyebabkan kerosakan struktur utama.


Dengan cuti dalam perjalanan dan lebih banyak pihak pekerja pasti akan berlaku, dapur pejabat akan digunakan lebih dari sebelumnya. Bagaimanakah anda dapat mencegah kebakaran berlaku? Bagaimanakah anda menjaga pekerja anda selamat dan diberi makan pada masa yang sama? Berikut adalah keselamatan penting untuk membantu anda memulakan:


  • Gantikan kord kuasa yang dipakai atau dibelenggu.

Periksa kabel kuasa di perkakas dapur. Adakah wayar terdedah? Sekiranya demikian, kord itu boleh menjadi pendek dan menyebabkan kebakaran. Galakkan pekerja anda untuk memerhatikan tali yang rosak. Pastikan anda menggantikannya sebaik sahaja ia dijumpai. Tindakan mudah ini akan memastikan pejabat selamat.


  • Secara tetap membersihkan peralatan.

Kita semua ada di sana. Kami melekat (memasukkan item makanan) dalam ketuhar gelombang mikro, ketuhar, pembakar roti, dan lain-lain, dan ia meletup atau meninggalkan tumpahan di belakang. Walau bagaimanapun, kami mengelakkan pembersihan, biasanya berfikir orang lain akan melakukannya. Tumpahan dan makanan yang dibakar boleh menyebabkan kebakaran. Membersihkan peralatan dapur selepas digunakan akan menghalang gris dari terkumpul yang menghalang pembakaran. Bahaya-bahaya ini boleh dielakkan dengan mudah supaya mengingatkan pekerja untuk menghapuskan tumpahan, zarah makanan yang ditinggalkan, dan sebagainya.


  • Mempunyai pekerja terlatih untuk menggunakan pemadam api.

Tidak kira betapa proaktif anda dan pekerja anda, kemalangan tetap berlaku. Memiliki kakitangan terlatih untuk menggunakan peralatan memadam kebakaran mungkin bermakna perbezaan antara bencana atau kejadian kecil. Jumlah kebakaran dan keselamatan boleh melatih anda dan pekerja anda menggunakan alat pemadam kebakaran, peralatan pertolongan cemas dan langkah-langkah keselamatan yang menyelamatkan nyawa.


Dengan kebanyakan kebakaran pejabat yang bermula di dapur, adalah penting untuk mendidik pekerja-pekerja di dapur keselamatan kebakaran pejabat. Jumlah Kebakaran dan Keselamatan (TFS) menawarkan program latihan kebakaran lengkap untuk mendidik pekerja tentang teknik memadam api. Bukan sahaja pekerja anda boleh menggunakan amalan ini di pejabat, mereka juga boleh menggunakannya di rumah mereka.


232 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page