top of page

BAHAYA API DI PETROL STATION

AMARAN DARI SHELL


Shell Oil Company baru-baru ini mengeluarkan amaran selepas tiga kejadian di mana telefon mudah alih (sel telefon) menyalakan wap semasa operasi mengisi petrol.

Kes Pertama Telefon itu diletakkan pada pintu kereta semasa mengisi; ia berbunyi dan api yang berikutnya memusnahkan kereta dan pump petrol

Kes Kedua eseorang individu mengalami kebakaran yang teruk di muka apabila wap menyalakan kerana mereka menjawab panggilan semasa mengisi minyak kereta mereka!

Kes Ketiga Seseorang individu melecur di paha dan pangkal paha apabila wap dinyalakan semasa telefon, yang berada dalam poket mereka, berbunyi ketika mereka sedang mengisi petrol kereta mereka

Anda perlu tahu bahawa: “Telefon Mobile” boleh menyalakan bahan api atau fumes wap. Telefon mudah alih yang menyala apabila dihidupkan atau apabila ia berdering melepaskan tenaga yang cukup untuk menyediakan percikan untuk pencucuhan. Telefon bimbit tidak boleh digunakan di stesen pengisian, atau apabila bahan api potong rumput, bot, dan lain-lain. Telefon bimbit tidak boleh digunakan, atau PERLU DIMATIKAN sekitar bahan-bahan lain yang menghasilkan wasap mudah terbakar atau bahan letupan atau debu, (iaitu, pelarut, bahan kimia, gas, habuk bijirin, dan lain-lain ...)

Empat Peraturan untuk mengisi petrol dgn selamat: 1) Turn off engine 2) Jangan merokok semasa mengisi petrol. 3) jgn menggunakan telefon bimbit anda tinggalkan dalam kenderaan atau OFF. 4) Jangan masuk semula dalam kenderaan anda semasa mengisi petrol Bob Renkes Petroleum Equipment Institute bekerja pada kempen untuk mencuba dan membuat orang menyedari kebakaran akibat “elektrik static” di pam gas.

Syarikat beliau mempunyai Kajian 150 kes kebakaran ini. Keputusan beliau sangat mengejutkan:

1) Daripada 150 kes, hampir semua daripada mereka WANITA

2) Hampir semua kes melibatkan orang yang masuk semula ke dalam kenderaan mereka manakala muncung masih mengepam petrol. Apabila selesai, mereka pergi semula menarik muncung keluar dan kebakaran bermula, akibat statik.

3) Kebanyakan mempunyai kasut getah soled.

4) Kebanyakan lelaki jarang masuk semula ke dalam kenderaan mereka sehingga selesai sepenuhnya. Ini adalah mengapa mereka jarang terlibat dalam jenis kebakaran ini.

5) Jangan sekali-kali menggunakan telefon bimbit apabila mengepam gas/petrol.

6) Ia adalah wap yang keluar dari gas yang menyebabkan api, apabila disambar dengan caj statik.

7) Terdapat 29 kebakaran di mana kenderaan itu di masuki semula oleh pengisi dan muncung telah disentuh semasa mengisi minyak dari pelbagai jenama dan model. Sesetengah menyebabkan kerosakan besar kepada kenderaan itu, stesen, dan pelanggan.

8) 17 kebakaran berlaku sebelum, semasa atau selepas topi gas telah dikeluarkan dan sebelum mengisi bermula. Encik Renkes menekankan JANGAN kembali ke dalam kenderaan anda semasa mengisi petrol/ gas. Jika anda benar-benar ada pilihan dalam kenderaan anda semasa gas/petrol mengepam, pastikan anda keluar, tutup pintu sentuh besi METAL, sebelum anda mula tarik muncung keluar. Dengan cara ini statik dari badan anda akan dilepaskan sebelum anda mula keluarkan muncung.

Seperti yang disebutkan tadi, The Equipment Petroleum, bersama-sama dengan beberapa syarikat lain sekarang, benar-benar cuba untuk membuat kn org awam menyedari bahaya ini.


Terima kasih untuk share ini bersama-sama.


276 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page