Bagaimana Untuk Pastikan Alat Pemadam Api Anda Berfungsi Dengan SempurnaPemadam kebakaran adalah alat yang sangat berguna, dan setiap rumah, pejabat, sekolah, hospital dan hampir mana-mana kawasan dengan makhluk hidup hadir, harus mempunyai pemadam yang berfungsi. Walau bagaimanapun, hanya mempunyai alat pemadam tidak cukup untuk memastikan keselamatan bangunan dan orang-orang di dalamnya. Alat pemadam api mesti diselenggarakan dengan baik dari masa ke masa, atau tidak akan digunakan sekiranya berlaku kebakaran.

Penyelenggaraan yang diperlukan

Walaupun pemadam api harus sedia ada, penting untuk diperhatikan bahawa dalam beberapa keadaan, tidak sesuai untuk menggunakannya. Pemadam kebakaran hanya boleh digunakan apabila kebakaran baru dimulakan, dan hanya jika dipercayai api boleh dikawal dengan peralatan tersebut.


Selepas membeli alat pemadam kebakaran, sesetengah orang berfikir kerja mereka selesai dan hanya tinggalkannya di sudut atau disimpan. Adalah penting untuk tidak meremehkan pentingnya penyelenggaraan pemadam kebakaran, kerana ia adalah satu-satunya perkara yang akan memastikan peranti berfungsi dan sedia untuk digunakan pada bila-bila masa. Pemadam api berfungsi dengan betul adalah kod yang diperlukan untuk semua kemudahan komersial, dan penting bagi semua institusi awam untuk menjalani ujian tahunan pada setiap pemadam di bangunan. Ujian dan pemeriksaan mesti dilakukan oleh profesional yang berpengalaman, kerana mereka akan memeriksa alat pemadam untuk sebarang kerosakan, dan akan mencari tekanan yang tepat yang penting untuk pemadam api yang berfungsi dengan baik.


Kekerapan

Walaupun kekerapan penyelenggaraan bergantung kepada syarikat yang dihasilkan oleh, pemadam harus diperiksa sekurang-kurangnya sekali setiap tahun. Banyak pemadam kebakaran juga mempunyai tag yang dilampirkan, yang memberikan maklumat apabila ia diperiksa terakhir untuk memastikan ia sentiasa dikemas kini.


Selain pemeriksaan tahunan, pemadam juga memerlukan ujian enam tahun dan dua belas tahun, atau ujian hidrostatik. Ujian enam tahun termasuk mengosongkan, mengisi semula, dan menekankan alat pemadam api. Ujian hidrostatik melibatkan pengosongan pemadam dan mengisi semula dengan air bertekanan, dan juruteknik akan mengenalpasti jika terdapat sebarang masalah kebocoran atau kakisan. Alat pemadam dikeringkan, diisi semula, dan bertekanan, dan anda boleh merasa selesa mengetahui pemadam api anda diselenggara dengan baik dan dalam keadaan kerja yang sempurna.#sayangimalaysia #thebestfireextinguishermalaysiasupplierinmalaysia #thebestsuppliersfireextinguishermalaysia #fireextinguishersmalaysia #firecompetentmalaysia #alatpemadamapimalaysia #portablefireextinguishers #fireextinguishersequipment

319 views0 comments

OUR MISSION

providing a quality, fast and flexible services to meet customers level of satiscaftion.

HEADQUARTERS

BRANCH

Negeri Sembilan

No 2, Bangunan Kedai

Taman Serting Jaya

72100 Bahau, Negeri Sembilan.

P +60 64541987

Selangor

Bandar Banting Baru,

Banting, Selangor.

P +60 146050098

Melaka

Taman Tasik Utama,

Ayer Keroh, Melaka.

P +60 132419000

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon

STAY CONNECTED

Johor

Horizon Hills,

Iskandar Puteri,Johor

P +60 72300045

E MAIL

SHORTCUTS