top of page

Apa Yang Harus Anda Lakukan Selepas Sistem Penggera Kebakaran Komersial Anda TerpadamApabila sistem penggera kebakaran komersial diaktifkan, reaksi pertama adalah untuk keluar dari pintu depan. Walaupun latihan untuk pekerja dan latihan api boleh meniru apa yang berlaku semasa kebakaran, mereka tidak akan merasa seperti perkara sebenar. Mengosongkan bangunan secepat mungkin adalah penting dan mudah untuk diamalkan. Inilah yang anda perlu tahu mengenai apa yang anda harapkan selepas sistem penggera kebakaran komersial anda hilang.


Pemercik Api Anda Akan Aktifkan

Berlawanan dengan kepercayaan popular, penggera kebakaran dan sistem pemercik kebakaran secara tidak langsung terikat bersama. Pengaktifan sistem penggera kebakaran tidak bermakna sistem pemercik akan diaktifkan. Sistem penggera kebakaran standard dimatikan oleh salah satu daripada dua kaedah; asap masuk ke dalam pengesan atau seseorang menarik stesen tarik manual. Pemercik hanya akan diaktifkan jika haba api menyala kepala pemercik. Ini memerlukan haba yang banyak dan hanya perlu berlaku sebelum Kemudian pemercik di kawasan tertentu akan melepaskan untuk memadamkan api. Sekiranya asap mematikan sistem penggera kebakaran, ia akan menjadi baik sebelum kebakaran sampai ke peringkat yang memulakan sistem pemercik. Ini membolehkan orang ramai untuk selamat dengan selamat.


Masa Untuk Keluar

Apabila penggera berbunyi, semua orang perlu memindahkan bangunan. Anda harus mempunyai pelan pemindahan yang jelas di tempat. Sebaik sahaja sistem penggera kebakaran komersial mula berbunyi, semua orang harus mula mengikuti pelan pemindahan. Apabila semua orang membuatnya ke tempat mesyuarat yang ditetapkan, pastikan semua orang berada di sana. Ramai kali, seorang pekerja mungkin di dalam tandas atau di kawasan yang tenang dengan bunyi pembatalan bunyi, jadi setiap orang harus memastikan bahawa setiap orang terakhir keluar dari bangunan dengan selamat. Sekiranya tiada sesiapa, jangan masuk semula bangunan tersebut. Sebaliknya, tunggu sehingga responden pertama telah tiba dan memberitahu mereka dengan sewajarnya.


Perkhidmatan Kecemasan Akan Datang

Jika sistem penggera kebakaran komersial anda dimasukkan dengan sistem pemantauan, responden pertama akan mula tiba di tempat kejadian. Sebaik sahaja anda tahu bahawa semua orang berada di luar bahaya, hubungi 911 sekali lagi untuk memastikan bahawa mereka sedang dalam perjalanan dan menawarkan sebarang maklumat penting tambahan.


Apabila Kebakaran Berakhir

Selepas api telah dipadamkan dan bangunan anda dianggap selamat untuk masuk semula oleh jabatan bomba, semua orang akan masuk dan mengeluarkan barang-barang berharga. Malangnya, kebakaran komersial banyak meninggalkan bangunan yang lebih mudah terdedah kepada pemecah-pemecah, jadi penting untuk mendapatkan semua barang berharga sebelum pergi.


Seterusnya, luangkan masa untuk menghubungi syarikat insurans anda secepat mungkin. Proses pemulihan dan pembinaan semula bergantung kepada polisi insurans anda dan hasil siasatan kebakaran (jika ada). Pelaras insurans akan pergi ke harta komersial anda, mengkaji kerosakan, dan menawarkan cadangan mereka kepada syarikat insurans. Kebakaran komersil boleh menjadi sangat menakutkan bagi semua orang yang terlibat, tetapi bersiap untuk api boleh bermakna perbezaan antara pemulihan yang lancar dan peristiwa yang menakutkan dan merosakkan.


Jangan Lupakan Persediaan

Akhir sekali, jangan lupa, pastikan sistem penggera kebakaran anda diperbaiki dan diperiksa semula untuk memastikan ia berfungsi dengan baik sekiranya berlaku kebakaran lain. Tiada siapa yang mahu membayangkan satu lagi api menyerang harta mereka, tetapi sangat penting bahawa sistem penggera anda terus berfungsi dengan baik.1,169 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page