top of page

Adakah Pemadam Kebakaran Anda Perlu Penyelenggaraan?Setiap bangunan komersial harus mempunyai jumlah pemadam kebakaran yang sesuai. Tidak kira apa jenis perniagaan yang ditempatkan dalam struktur ini - kemungkinan kebakaran untuk satu sebab atau yang lain bermakna perlindungan kebakaran tidak dapat diabaikan. Walau bagaimanapun, jika anda tidak memantau keadaan pemadam api anda, anda boleh mendapati bahawa ia tidak boleh digunakan pada masa yang paling teruk.


Kerosakan yang tidak dapat dilihat

Pemadam api anda mungkin terlalu tua, yang menjadikannya tidak sesuai untuk bertugas. Walaupun ia tidak menunjukkan tanda-tanda kerosakan yang jelas, itu tidak bermakna ia tidak. Ada kemungkinan terdapat tanda-tanda kerosakan yang hampir tidak dapat dilihat oleh pengendali yang tidak terlatih. Penumpukan karat pada silinder aluminium atau keluli boleh menjadikan silinder sendiri lemah, terutamanya apabila ditinggalkan tanpa disedari.


Penyumbatan

Masalah kedua yang pemilik bangunan perlu bimbang adalah apabila pemadam kebakaran mereka telah disekat. Pemadam api yang disekat adalah salah satu yang tidak akan berfungsi kerana hos tidak akan dapat mengeluarkan buih atau bahan kimia di dalamnya. Serangga-serangga kecil dan serpihan-serpihan lain boleh diserahkan dalam hos, dan kebanyakan pengendali tidak akan melihat akibat betapa sibuknya mereka di dalam kemudahan anda.


Kebocoran

Satu lagi isu yang perlu diambil perhatian apabila ia datang kepada pemadam api anda adalah jika ia bocor. Kebocoran yang perlahan boleh mengalirkan pertahanan pemadam api, yang bermaksud ia akan mempunyai sedikit tekanan tanpa diaktifkan. Walaupun pemadam api banyak dilengkapi dengan tolok tekanan yang kelihatan, ini bukan ciri standard. Bagi sesetengah model alat pemadam api, anda mungkin tidak tahu cara untuk mendiagnosis kebocoran. Itulah sebabnya anda perlu berunding dengan rakan kongsi perlindungan kebakaran anda tentang bagaimana mengenalinya.


Label tidak boleh dibaca

Label pada pemadam kebakaran sendiri perlu dibaca. Sekiranya label tidak dapat dibaca, maka pengendali dan juruteknik sama sekali tidak dapat memahami sama ada menggunakan pemadam atau penyelenggaraan lengkap di atasnya. Pemadam api perlu mempunyai label mereka diganti, jadi jangan mengabaikan atau mengabaikan fakta ini.37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page