top of page

Adakah alat pemadam api boleh membahayakan nyawa kita?


Satu kajian kes dalam European Journal of Trauma meninjau hasil pesakit yang menyedut semburan alat pemadam kimia kering ke dalam paru-parunya semasa kemalangan kereta dan kebakaran yang dihasilkan. Ini menjelaskan bahawa serbuk pemadam dalam kes ini mencegah paru-paru bertukar oksigen, mengakibatkan hipoksia.

Sumber Gambar: Kompasiana.com (Opa Jappy)


Hipoksia yang teruk dan berpanjangan menyebabkan badan bertambah dengan asid laktik, yang mengakibatkan serangan jantung. Penyebab kematian lain yang mungkin disebabkan oleh alat pemadam bedak kering adalah berteori sindrom gangguan pernafasan akut, di mana serbuk menyebabkan paru-paru menumpuk dengan cecair.


Faktor yang agak penting, namun tidak diketahui, ialah berapa banyak serbuk pemadam, dan berapa banyak jumlah pendedahan yang akan menyebabkan situasi yang mengancam nyawa ini. Terdapat sedikit atau sedikit penyelidikan mengenai subjek khusus ini. Sama seperti tidak diketahui jumlah serbuk pemadam yang akan membunuh anda, kawasan lain yang kekurangan statistik adalah jumlah orang yang terbunuh dari alat pemadam ABC. Jurnal Toksikologi mengesan kematian alat pemadam api; namun, ia hanya melaporkan beberapa kematian, tetapi ribuan kecederaan memerlukan rawatan di hospital. Meneliti bidang ini, pakar perubatan dan juruteknik anatomi diminta. Mereka bersetuju bahawa jika penyebab utama kematian diketahui adalah serangan jantung, kemungkinan besar bedah siasat tidak akan dilakukan. Sekiranya dilakukan, ini akan mengesahkan teori mereka mengenai serangan jantung sebagai penyebab utama kematian setelah mereka mendapati asid laktik dan kerosakan jantung. Serbuk kimia kering dari alat pemadam tidak akan dijumpai atau dikaitkan dengan punca kematian. Ini menunjukkan bahawa jumlah kematian yang tepat yang disebabkan oleh penyedutan alat pemadam masih mustahil untuk diketahui.


Jadi adakah anda rasa alat pemadam api boleh membahayakan kesihatan anda? Berikan pendapat anda di ruangan komen.

380 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page