top of page

5 TIPS KESELAMATAN TEMPAT KERJA SETIAP PEKERJA PERLU TAHU

Updated: Apr 5, 2021

Tidak kira berapa banyak garis panduan dan amalan keselamatan yang telah anda tetapkan, mereka tidak akan berbuat apa-apa yang baik jika pekerja anda tidak sedar dan melabur dalam mengikuti garis panduan tersebut. Persekitaran kerja yang paling selamat berlaku apabila pekerja, di semua peringkat organisasi, bekerjasama untuk berkomunikasi dan mematuhi piawaian keselamatan yang ditetapkan. Program keselamatan yang berjaya adalah salah satu yang menggalakkan pekerja untuk melaporkan situasi dan tingkah laku yang tidak selamat, dan menggalakkan amalan selamat sepanjang setiap hari bekerja.Berikut adalah 5 tips keselamatan tempat kerja setiap pekerja perlu tahu untuk memastikan semua pekerja terlibat dalam membangunkan program keselamatan yang menggalakkan tanggungjawab bersama semua orang di tempat kerja:1) BERHATI-HATI DENGAN PERSEKITARAN ANDA

Setiap tapak kerja mempunyai bahaya yang wujud, sama ada jentera besar, berat, tali pinggang penghantar, atau bahkan mengatasi item di pejabat. Cara terbaik untuk memastikan diri anda selamat adalah untuk menyedari persekitaran anda. Semakin biasa anda dengan tugas dan tempat kerja anda, semakin sedar anda akan menjadi bahaya yang berpotensi. Mengetahui persekitaran anda dan menyedari bahaya yang berpotensi akan membantu anda dan rakan sekerja anda mengelakkan situasi yang tidak perlu atau berbahaya.


2) KEKALKAN POSTUR YANG BETUL

Kita semua telah mendengar bahawa umur tua berkata, "angkat dengan kaki anda-bukan belakang anda," tetapi mengekalkan postur yang betul merujuk kepada lebih daripada sekadar pekerja yang mengangkat perkara secara teratur. Jika anda bekerja di meja, anda juga perlu memastikan anda mempunyai postur yang baik untuk mengelakkan masalah belakang, sakit leher, dan juga terowong karpal. Sudah tentu, jika anda perlu mengangkat perkara di tempat kerja, pastikan anda terus dan angkat dengan kaki anda. Dan jika anda perlu mengangkat sesuatu yang anda fikir mungkin terlalu berat, ambil beberapa saat tambahan untuk mencari bantuan mekanikal yang boleh membantu anda, atau mengangkat dengan rakan kongsi. Sama ada forklift atau wheelbarrow, belakang anda bernilai beberapa saat tambahan.


3) BEREHAT SECARA TETAP

Adalah penting bahawa pekerja sentiasa mengambil rehat biasa mereka. OSHA telah meletakkan mereka di tempat untuk alasan: pekerja letih adalah yang paling terdedah kepada kejadian. Semakin letih anda, kurang menyedari anda berada di persekitaran anda, dan lebih berisiko anda untuk kecederaan. Ambil rehat yang anda berikan mengikut jadual biasa untuk memastikan diri anda segar, dan cuba jadualkan tugas anda yang lebih sukar untuk permulaan peralihan anda apabila anda paling berjaga-jaga.


4) JANGAN AMBIL JALAN PINTAS PADA PROSEDUR

Prosedur tempat kerja wujud untuk memastikan pekerja selamat, terutamanya yang pergi bersama-sama dengan jentera berat. Adalah penting untuk sentiasa menggunakan setiap alat dan mesin yang anda bekerjasama mengikut arahan. Pintasan membawa kepada kecederaan dan tidak bernilai sedikit masa mereka mungkin menyelamatkan anda. Pastikan anda sentiasa menggunakan alat yang betul untuk kerja, dan menggunakannya dengan betul.


5) PEKA TERHADAP PROSEDUR KESELAMATAN YANG BARU

Apabila syarikat anda membeli mesin baru, atau bahkan mengemas kini latihan, penting untuk memastikan anda menyedari prosedur keselamatan baru yang pergi bersama-sama dengan perubahan tersebut. Walaupun majikan anda bertanggungjawab untuk menyediakan latihan yang betul, dan penyelia anda akan memastikan anda ditugaskan pada masa latihan, adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan anda memahami prosedur keselamatan baru dan melaksanakannya dengan betul sebelum anda menggunakan mana-mana mesin baru. Pastikan anda bertanya soalan jika anda tidak memahami prosedur keselamatan.


5,524 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page