top of page

7 jenis peralatan pelindung diri (PPE) untuk menjamin keselamatan anda.

Updated: Apr 5, 2021Apakah peralatan pelindung diri (PPE)?

PPE bermaksud peralatan atau peralatan pelindung diri yang anda gunakan untuk menjamin keselamatan anda sendiri.


Gunakan PPE selalu dan di mana sahaja jika perlu. Perhatikan arahan penggunaan, jaga dengan baik dan periksa secara berkala jika masih memberikan perlindungan yang mencukupi. Adakah anda tahu apakah tujuan anda menggunakan jenis perlindungan tersebut? Apakah peralatan yang sesuai di gunakan?


1) Keselamatan untuk kepala

Memakai topi keledar menawarkan perlindungan dan dapat mengelakkan kecederaan kepala. Pilih topi keledar yang kukuh yang disesuaikan dengan keadaan kerja. Pada masa ini anda boleh menemui banyak reka bentuk yang elegan dan anda boleh memilih pilihan tambahan seperti tali pinggang dalaman yang boleh disesuaikan dan tali pinggang peluh yang selesa.


2) Lindungi mata anda

Mata adalah bahagian tubuh kita yang paling kompleks dan rapuh. Setiap hari, lebih daripada 600 orang di seluruh dunia mengalami kecederaan mata semasa bekerja. Berkat sepasang cermin mata keselamatan yang baik, kecederaan ini dapat dicegah. Adakah anda bersentuhan dengan cahaya terang atau sinaran inframerah? Kemudian kacamata kimpalan atau pelindung menawarkan perlindungan yang ideal!


3) Perlindungan pendengaran

Adakah anda bekerja di persekitaran dengan tahap bunyi yang tinggi? Dalam kes itu, sangat penting untuk mempertimbangkan perlindungan pendengaran. Penyumbat telinga sangat selesa, tetapi penutup telinga adalah mudah di lantai kerja kerana anda boleh memasangnya atau melepaskannya dengan cepat.


4. Mengekalkan pernafasan yang baik

Memakai topeng di tempat kerja bukanlah sesuatu yang mewah, apalagi ketika bersentuhan dengan bahan berbahaya. 15% pekerja di EU menyedut wap, asap, serbuk atau senja semasa menjalankan tugas. Topeng habuk memberikan perlindungan terhadap habuk halus dan zarah berbahaya lain. Sekiranya bahan itu benar-benar beracun, gunakan topeng muka penuh. Ini melekat erat pada wajah, untuk melindungi hidung dan mulut daripada pencemaran berbahaya.


5. Lindungi tangan anda dengan sarung tangan yang betul

Tangan dan jari sering cedera, jadi sangat penting untuk melindunginya dengan betul. Bergantung pada sektor tempat anda bekerja, anda boleh memilih sarung tangan untuk aplikasi yang berbeza:


  • perlindungan daripada getaran

  • perlindungan daripada luka oleh bahan tajam

  • perlindungan daripada sejuk atau panas

  • perlindungan terhadap risiko bakteriologi

  • perlindungan daripada percikan daripada bahan kimia yang dicairkan.


6. Perlindungan untuk kaki

Malah kaki anda memerlukan perlindungan yang kukuh. Kasut keselamatan (jenis Sb, S1, S2 atau S3) dan kasut (jenis S4 atau S5) adalah penyelesaian yang ideal untuk melindungi kaki daripada berat. Sol antiskid berguna semasa bekerja di persekitaran yang lembap, pasti jika anda tahu bahawa 16,2% daripada semua kemalangan industri disebabkan oleh tersendat atau tergelincir. Di permukaan yang licin, seperti salji dan ais, cakar kasut disyorkan. Stoking khas dapat memberikan keselesaan tambahan.


7. Pakai pakaian kerja yang betul

Mencegah kemalangan sangat penting di bengkel yang sesak. Itulah sebabnya penglihatan yang baik di tempat kerja adalah suatu keharusan: jaket dan seluar dengan jarak pandang tinggi yang diperbuat daripada kain yang kuat dapat membantu mencegah kemalangan. Sama seperti pelindung tangan, terdapat versi untuk aplikasi yang berbeza.


32,088 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page