top of page

5 Fakta Mengenai Alat Pemadam Kebakaran yang Boleh Menyelamatkan Kehidupan AndaWalaupun banyak pemilik rumah dan perniagaan menganggap bahawa pemadam api akan beroperasi apabila mereka memerlukannya, apa yang ramai tidak menyedari bahawa pemadam telah tarikh luput. Sebagai pemadam jarang digunakan, mereka sering mengumpul debu dari masa ke masa dan dilupakan atau diletakkan di dalam almari. Walaupun kami jarang menggunakannya, sangat penting untuk mempunyai pemadam api diperiksa secara teratur untuk memastikan bahawa mereka akan berfungsi dengan baik dalam situasi kecemasan. Pemadam kebakaran adalah barisan pertahanan pertama ketika berurusan dengan rumah atau bisnis kebakaran. Bacalah alat pemadam api berikut dan petua keselamatan kebakaran untuk memastikan anda siap.


1. Periksa Kerosakan

Anda perlu menganalisis pin tarik untuk memastikan ia berada dalam kedudukan yang betul. Sebagai pemadam kebakaran tinggal di persekitaran kediaman atau perindustrian selama beberapa tahun pada satu masa, mereka boleh mengambil banyak kerosakan fizikal, termasuk kakisan, kebocoran, dan retak. Anda perlu memeriksa muncung untuk melihat sama ada ia mengandungi habuk, kotoran, atau kebocoran.


2. Periksa Tolok Tekanan Secara Teratur

Jarum tolok tekanan harus ditetapkan dalam julat operasi optimum. Kawasan ini sering diberikan warna hijau untuk menunjukkan tekanan apa pun dalam julat yang boleh diterima. Pastikan anda merakam tarikh pemeriksaan tekanan pada tag pemadam. Dengan cara ini, anda akan memastikan bahawa kali terakhir anda membuat pemeriksaan tekanan.


3. Pastikan Pemadam Kebakaran Anda Dapat Dilihat

Pastikan pemadam anda mudah untuk melihat tempat itu. Ini akan memastikan bahawa ia sentiasa di fikiran anda (pemadam merah cenderung menonjol) dan ia akan mengingatkan anda untuk menyemaknya lebih kerap untuk penyelenggaraan. Dapur dan perapian adalah dua kawasan pemadam kebakaran yang baik. Pastikan mereka mudah dijangkau. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah dengan bersungguh-sungguh menggenggam pemadam anda semasa keadaan krisis.

Walaupun lokasi pemadam api anda jelas, pastikan ahli keluarga atau penyewa tahu tempat pemadam dan bagaimana menggunakannya dalam keadaan kecemasan.


4. Panggil Bantuan

Memanggil 911 harus menjadi perkara pertama yang anda lakukan ketika menghadapi kebakaran. Walaupun pemadam api boleh digunakan untuk kebakaran yang lebih kecil, tidak semua dari kita mempunyai pengalaman menggunakannya dan sentiasa ada kemungkinan bahawa mereka rosak atau mengalami tekanan yang lebih rendah. Apabila terbakar, bermain dengan selamat dan hubungi jabatan bomba tempatan sebelum cuba memadamkan api sendiri.


5. Pertimbangkan Insurans Kebakaran

Walaupun kebakaran kecil boleh dimatikan dengan pemadam api tunggal, yang lain boleh berkembang menjadi besar dan hangat. Kebakaran tidak mendiskriminasikan dan akan menyebar dan menyebabkan kerosakan struktur dan memusnahkan kandungan rumah anda juga. Ia bijak untuk mempunyai perlindungan insurans kebakaran. Polisi boleh menjadi sangat berpatutan dan sering datang dalam pakej yang dibundel.573 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page