top of page

5 Fakta Menarik Tentang Pemadam Api Yang Anda Perlu Anda Tahu

Untuk lebih memahami keselamatan kebakaran, anda perlu tahu fakta pemadam api yang paling utama. Kerana pemadam api memainkan peranan yang besar ketika datang ke perlindungan kebakaran, ia berguna untuk memahami bagaimana mereka bekerja dan mengapa mereka dicipta.


Pemadam api dengan cepat boleh memadamkan kebakaran sebelum ia mempunyai peluang untuk merebak dan memusnahkan keseluruhan bangunan. Itulah sebabnya dalam blog ini, kami akan membincangkan lima fakta pemadam api paling utama. Ini akan membantu anda lebih memahami sejarah pemadam api dan bagaimana untuk menggunakannya dengan betul.Fakta 1

Pemadam api rudimentari pertama dicipta pada Zaman Pertengahan. Ia dikenali sebagai "Squirt" dan ia digunakan untuk menyembur aliran air ke pangkal api. Cara Squirt bekerja sama dengan pam basikal. Muncung telah dimasukkan ke dalam air, maka anda boleh menarik pada penerjun untuk menyedut kira-kira satu liter air. Sebaik sahaja Squirt dipenuhi dengan air, anda boleh menolak pada penerjun untuk menolak air dan memadamkan api.


Fakta 2

Pemadam api automatik pertama dipatenkan pada tahun 1723 oleh seorang ahli kimia di England bernama Ambrose Godfrey. Pemadam mempunyai fius yang menghubungkan kek yang dipenuhi dengan ejen pemadam api dan ruang pewter senapang patah. Apabila anda akan menyalakan fius, gunpowder akan meletup, yang akan membolehkan penyelesaian pemadam untuk melepaskan di atas api.


Fakta 3

Pemadam api berbentuk silinder, peranti mudah alih yang diperbuat daripada keluli. Mereka biasanya merah dalam warna untuk meningkatkan keterlihatan peranti. Untuk memadamkan kebakaran kecil di rumah atau tempat kerja, pemadam bersenjatakan salah satu daripada tujuh ejen tertekan. Jenis ejen ditentukan oleh Kelas kebakaran dan jenis persekitaran yang digunakan.


Fakta 4

Terdapat tiga kategori utama untuk pemadam api - air, kimia kering dan karbon dioksida. Jenis yang paling biasa adalah air, yang menggunakan udara mampat sebagai propellant untuk membantu mengeluarkan sumber haba api. Pemadam kimia kering mempunyai tangki yang dipenuhi sama ada buih atau serbuk kering, bersama-sama dengan nitrogen mampat, yang digunakan sebagai propellant. Kemudian pemadam karbon dioksida mengandungi campuran CO2 dalam bentuk cecair dan gas.


Fakta 5

Pemadam api memainkan peranan penting untuk pemilik perniagaan. Dalam kira-kira 80 peratus kejadian kebakaran, pemadam api adalah semua yang perlu untuk memadamkan api. Penggunaan alat pemadam api boleh membuat perbezaan antara kerosakan kebakaran kecil dan utama. Jika anda dapat menghentikan kebakaran sebelum ia merebak, maka ia boleh mengakibatkan kurang kerosakan dan bil pembaikan yang lebih rendah.


335 views0 comments

Recent Posts

See All

Komentarze


bottom of page